Löfven: Sverige ska inte tillbaka till 2015

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 19 aug 2021 2021-08-19
E-post

SVERIGE I kölvattnet av talibanernas maktövertagande riskerar Europa att få uppleva en ny migrantkris, något som bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron har påpekat. Men för Sveriges del kommer en sådan att förhindras, enligt Stefan Löfven. – En sak ska vi vara väldigt klara över: vi ska aldrig tillbaka till 2015, säger han i en intervju med Dagens Nyheter.

– Just nu är förstås situationen i Afghanistan väldigt allvarlig och läget har försämrats snabbt. Men det råder också stor osäkerhet och man måste ha respekt för att det är mycket svårt att förutse hur läget kommer att utvecklas. Det kan förstås bli fler som lämnar sina hem och då sannolikt i första hand till andra områden inom Afghanistan och i närområdet. Men vi kommer förstås att följa utvecklingen mycket noga, säger Stefan Löfven till tidningen.

Läs även: Macron: EU måste stoppa vågen av migranter från Afghanistan till väst

Samtidigt klargör Löfven att Sverige inte ska försättas i samma situation som under migrationskrisen 2015.

– Där kommer inte Sverige att hamna igen, slår han fast.

Huruvida regeringen överväger amnesti för en del av de afghaner som nu befinner sig i landet svarar statsministern:

– Amnesti är inte regeringens politik. Men som säkerhetsläget är i Afghanistan i dag skickar inte Migrationsverket tillbaka människor dit.

Annorlunda lät det från Miljöpartiets ena språkrör och vice statsministern Per Bolund i tisdags. När Expressen frågade om hans parti kan komma att driva frågan om amnesti svarade han:

– Jag vill inte ge något exakt svar, men vår inriktning är att ge långsiktig trygghet till människor som annars skulle hamna i en helt ohållbar situation.

Läs även: Bolund (MP): Inga utvisningar till Afghanistan ”under de närmaste åren”

En som uppmärksammar skillnaden i ministrarnas uttalanden är Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergaard.

 

Planerar att evakuera lokalanställda

I samband med talibanernas maktövertagande har regeringen kritiserats för att ha agerat senfärdigt och inte evakuerat lokalanställda på den svenska ambassaden tillräckligt snabbt. De anklagas dessutom för att ha lämnat kvar de tolkar som tidigare hjälpt svenska försvarsstyrkor.

Till Dagens Nyheter säger Löfven att det fanns en evakueringsplan för de lokalanställda men att det snabba händelseförloppet försvårade situationen.

– UD hade förberett en evakueringsplan för de lokalanställda. Nu blev det ett så väldigt snabbt händelseförlopp och alla länder sitter med samma problem. Vi ska också ha ett Herkulesplan i regionen som snabbt ska kunna ta sig till Kabul. Men det är klart att det är försvårat av att vi inte har någon ambassadpersonal på plats. Det är speciella svårigheter men vi jobbar för att de som vill ska få kunna komma iväg.

– Det fanns en plan men den kunde inte verkställas eftersom allt ställdes på ända, förutsättningarna blev förändrade.

Läs även: Regeringen vägrar ge asyl åt afghanska tolkar – kan strida mot grundlagen menar Morgan Johansson (S)

Läs även: Talibanerna: ”Vi har benådat alla som slogs mot oss”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag