Lyxbilar vandaliserade i Malmö: ”Handlar om utsläpp och klimatet”

Bild: Camilla Marinus / Privat
  • Tisdag 31 aug 2021 2021-08-31
E-post

MALMÖ Under helgen vandaliserades flertalet bilar i västra Malmö. Bilarna klottrades med klimatbudskap och fick däck sönderskurna. I ett mejl från en anonym e-postadress till tidningen Syre tar en grupp på sig vandaliseringen. ”Problemet är att folk är rika, kan köpa flådiga bilar och frossa i fossila bränslen”, står det i mejlet, som är skrivet i vi-form.

– Vår granne upptäckte att någon vandaliserat vår bil när han var ute med hunden imorse. Någon hade punkterat däcket, klottrat på sidan och motorhuven, säger en av de utsatta, Alexander Nesse, till Sydsvenskan som var först med att rapportera om vandalerna.

Bilarna vandaliserades på liknande sätt med texten ”klimat!” eller ”klimatet!” klottrat i röd färg på bilens ena sida. Därtill har en pil sprejats mot det sönderskurna, vänstra framdäcket.

Bland de vandaliserade bilarna återfinns suvar och jeepar, men också en elbil i form av en Tesla.

– Bärgningsbilföraren sa att han hade varit och hämtat fem-sex stycken bilar i området som blivit utsatta för samma sak. Han hade till och med varit och hämtat någon bil så långt ut som i Bunkeflo, säger Nesse till Sydsvenskan.

Läs även: Kommuntoppen om bilbränderna: Nedstängningen spelade en stor roll

Skadegörelsen mot bilarna skedde i västra Malmö under lördagsnatten. Enligt Sydsvenskan påträffades ett tjugotal bilar i staden med sina däck sönderskurna även under fredagsmorgonen. Huruvida det finns någon koppling till helgens händelser är emellertid oklart.

”Vår aktion handlar om utsläpp och om klimatet”

Enligt polisens presstalesperson Nils Norling finns det än så länge ingen gripen eller misstänkt för vandaliseringen.

– Förundersökningen har precis kommit igång, vi får se vad den visar, säger han till tidningen Syre.

Samtidigt rapporterar tidningen att ett anonymt mejl har inkommit till redaktionen där avsändarna (eller avsändaren) tar på sig skadegörelsen.

”Varken staten eller överklassen bryr sig om de som faktiskt drabbas av klimatförändringarnas katastrofala följder. De rika och mäktiga sover alltför gott om natten, alltmedan deras livsstil och passivitet tar oss stadigt närmare avgrunden”, står det i mejlet, enligt Syre.

Det fortsätter:

”Detta är inte en attack mot enskilda personer. Vi skiter i vem som är rik, problemet är att folk är rika, kan köpa flådiga bilar och frossa i fossila bränslen. Vår aktion handlar om utsläpp och om klimatet. Men den handlar också om jämliket [sic], om klass, om vilka som drabbas och vilka som är ansvariga”.

Klimataktionen verkar dock inte ha gjort ett bestående intryck på boende i området. Camilla Marinus, som upptäckte de vandaliserade bilarna på sin morgonpromenad, är inte imponerad.

– De har valt bilar ur viss prisklass, vad har det med klimatet att göra? Det känns mer som den svenska avundsjukan, säger hon till Syre.

Läs även: Churchillstaty vandaliserad under klimatdemonstration: ”Var rasist”

Läs även: Radikal klimatrörelse med kopplingar till Greta Thunberg limmade fast sig på flygplan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag