M: Minska invandringen för att rädda svenska skolan

Bilden är ett montage. Foto: Unsplash / Nyheter Idag / Riksdagen
  • Tisdag 25 maj 2021 2021-05-25
E-post 720

SVERIGE Sverige behöver minska invandringen för att ta tag i integrationsproblemen i svenska skolan. Det menar Kristina Axén Olin (M) och Maria Malmer Stenergard (M) i en debattartikel i Expressen.

Sedan det uppdagades att en stor mängd nyanlända elever felaktigt uteslutits ur PISA-provet har skolfrågan åter kommit på agendan i den politiska debatten.

Läs även: Regeringen reagerade inte på felaktigheter med PISA – får hård kritik i ny rapport

Nu gör Moderaternas skolpolitiska talesperson Kristina Axén Olin och migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard ett utspel i frågan där de kopplar samman problemen i svensk skola med integrations- och invandringspolitiken.

I en debattartikel i Expressen skriver de båda att det krävs ”omfattande insatser” för att integrera de människor som kommit hit men att regeringen istället väljer att öka invandringen och sopa de nuvarande problemen under mattan.

”Nyligen lade regeringen fram ett förslag till ny migrationspolitik, som innebär att invandringen till Sverige kommer att öka. Det handlar om ett nytt generösare regelverk som ska ersätta den tillfälliga lagen som löper ut i sommar”, skriver de båda.

Läs även: Kristersson: Vi river upp regeringens migrationslag efter valet

Artikelförfattarna hävdar att Sverige har tagit emot för många invandrare under lång tid vilket lett till stora integrationsproblem i bland annat skolan där utrikesfödda elever presterar betydligt sämre.

Enligt författarna lyckas nio av tio elever födda i Sverige med att få gymnasiebehörighet, medan motsvarande siffra för utrikesfödda elever är sex av tio.

”Moderaterna vill ha en stram invandringspolitik som gör det möjligt att på riktigt ta tag i problemen, och inte minst hjälpa alla elever som i dag misslyckas i skolan”, avslutar artikelförfattarna.

Läs även: Generaldirektör undanhöll information från M

Läs även: M, SD, KD och L i gemensamt förslag om att skärpa migrationspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag