M-toppen slår tillbaka mot DN: ”Inga problem alls” att dela Nyheter Idag

Jan Ericsson (M), precis som många andra riksdagsmän, är en flitig Nyheter Idag-läsare.
  • Tisdag 13 aug 2019 2019-08-13
E-post 968

I en DN-ledare uppmanas att inte läsa eller länka till konkurrenten Nyheter Idag och uppmaningen riktas speciellt till riksdagsmännen Jan Ericsson, Lars Beckman och Hanif Bali. Nu svarar en av M-topparna. ”Detta var verkligen ett bottennapp”, skriver Ericsson om DN:s uppmaning.

Det är inte första gången Dagens Nyheter besväras av politiker och allmänhet som läser och delar Nyheter Idag. Tidigare har Nyheter Idag avslöjat hur DN mörkat omfattande sexövergrepp i Kungsträdgården, ett avslöjande som fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt.

Nu argumenterar DN i en osignerad text att de moderata riksdagsmännen Hanif Bali, Lars Beckman och Jan Ericsson ska akta sig för att dela länkar till Nyheter Idag.

DN påstår att Nyheter Idag kan ha ryska kopplingar eftersom Nyheter Idag uppmärksammar problem med invandringen.

”Det är väletablerat att Vladimir Putins regim sedan flera år bedriver ett intensivt informationskrig mot Europa och USA – inklusive Sverige. Ett viktigt vapen i den kampanjen är lögner och halvlögner om invandringen”, argumenterar DN.

I ledartexten redovisar emellertid inte DN vilka påståenden från Nyheter Idag som skulle vara ”lögner” eller ”halvlögner”.

Dagens Nyheter har själva publicerat påståenden på nyhetsplats som att Sandviken ”tjänar över en halv miljard på invandringen”, att ”det dödliga våldet minskar” i samband med ett blodigt knivmord på IKEA i Västerås och att ”social turism, kriminella tiggare och skattepengar som går till invandrare i stället för pensioner” är främlingsfientliga myter.

M-toppen om DN: ”Detta var verkligen ett bottennapp”

Riksdagsledamoten Jan Ericson skriver på sin blogg att han ser ”inga problem alls” att dela Nyheter Idag. Istället menar han att ”detta var verkligen ett bottennapp”.

Han pekar även på att flera artiklar och avslöjanden från Nyheter Idag har uppmärksammats och länkats av tidningar som Aftonbladet och Expressen.

”Vad gäller DN:s påståenden om rysslandskoppling har jag ingen kunskap eller insyn alls, men kan ändå konstatera att Nyheter Idag gjort flera uppmärksammade avslöjanden som kritiserar Ryssland, och som sedan tagits upp av andra medier, vilket gör att den påstådda rysslandskopplingen låter en aning märklig”, skriver Ericsson.

Ett avslöjande från Nyheter Idag, som Expressen följde upp, rör skandalen runt Transportstyrelsen där IT-tekniker med serbisk nationalitet och militär bakgrund fick tillgång till det känsliga datasystemet. Serbien är militärt allierad med Ryssland.

I ett annat avslöjande kunde Nyheter Idag visa hur ryska intressen finansierade ett svenskt dykarteam som fick i uppdrag att leta efter en miniubåt i Östersjön samtidigt som svenska försvarsmakten var ute i samma ärende.

På senare tid har avslöjandet från Nyheter Idag om att SSU skanderat antisemitiska slagord i Malmö fått stor spridning i andra medier. I samband med det avslöjandet kommenterade samtliga partiledare skandalen för Nyheter Idag.

I en tweet summerar Ericsson uppmaningarna från DN som ”ovärdigt och oetiskt”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag