Malmö stad får miljonböter efter avslöjande om gangsterlägenheter

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 18 dec 2020 2020-12-18
E-post 687

MALMÖ I december 2018 avslöjade SVT att Malmö stad upphandlat stödboenden för missbrukare och kriminella för 70 miljoner kronor. Lösningen, som skett utan upphandling, innebar att gängkriminella i flera fall kunde fortsätta med sin verksamhet samtidigt från lyxiga lägenheter i centrala Malmö.

Granskningen ledde till att kommunen slutade placera personer hos det aktuella företaget, och Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserade kommunen för att verksamheten inte höll måttet.

Nu har det hela fått konsekvenser för Malmö stad, som av förvaltningsrätten döms att betala 10 miljoner i böter för att man köpt stödboenden utan upphandling, rapporterar SVT.

Läs även: Malmö stad betalade lyxlägenhet åt kriminell gängledare

Malin de Jounge, enhetschef på Konkurrensverket, säger till SVT att bötessumman är den högsta möjliga.

– Vi har sett på storleken på beloppen på kontrakten och att detta har pågått under flera års tid, säger de Jounge till SVT.

Utebliven upphandling kan innebära att priset blir för högt, att risken för korruption ökar och att möjligheterna till insyn minskar, enligt de Jounge.

Kostnaden för boende åt kriminellas gick upp till 1800 kronor per person och dygn, och sammanlagt köpte kommunen tjänster av företaget för 147 miljoner under ett års tid, vilket är en för hög summa för att andra företag ska stängas ute från upphandling.

– Det är beklagligt att vi inte har hanterat den här frågan på rätt sätt, säger Socialförvaltningens kommunikationschef Katja Ligneman till SVT.

Enligt Ligneman ska kommunen nu göra en ny upphandling, och ett ramavtal förväntas vara på plats till våren.

Läs även: Malmöljud för en halv miljon kronor har använts en gång

Läs även: Malmö stad ger bidrag till islamiströrelse – ”Vi har inte resurser att sitta och googla”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag