Medieprofil döms för förtal av ”Näthatsgranskaren”

Bild ur intervjun där uppgifterna spreds.
  • Måndag 6 nov 2023 2023-11-06
E-post

STOCKHOLM Medieprofilen och kyrkopolitikern Lennart Matikainen döms nu för att ha publicerat en videointervju där en kvinna oemotsagd fick sprida grova påståenden om den tidigare polisen Tomas Åberg, mannen bakom den kontroversiella föreningen ”Näthatsgranskaren”.

I oktober 2021 dömdes en kvinna av Svea hovrätt för att bland annat ha förtalat företrädaren för föreningen ”Näthatsgranskaren”, Tomas Åberg, genom att påstå att han var en ”pedofilmisstänkt djurplågare”. ”Näthatsgranskaren” var en förening som mottog skattepengar för att bedriva polisarbete utanför den ordinarie polisbudgeten i syfte att anmäla folk som uttryckte sig olämpligt på nätet.

Läs mer: Avslag för Näthatsgranskaren: ”Vi har andra möjligheter”

En person som följt rättegången mot kvinnan var medieprofilen Lennart Matikainen som 2021 blev invald som ledamot i Kyrkomötet som representant för Alternativ för Sverige. Matikainen intervjuade kvinnan angående domen där hon återigen beskrev Åberg som ”den pedofilmisstänkte djurplågaren”.

Nu döms både Matikainen och kvinnan för grovt förtal. Tingsrätten konstaterar att Matikainen var medveten om att de påståenden som spreds var förtalsgrundande och att han trots det namngav Åberg och inte invände mot hennes beskrivning av honom. Efter intervjun publicerade han omgående videon på sin Youtubekanal.

Straffet för Matikainen blir villkorlig dom och dagsböter. Tillsammans med den intervjuade kvinnan skall han också betala 15 000 kronor i skadestånd till Åberg,

Kvinnan har själv medgett att pedofilanklagelsen bara var ett löst rykte hon spred vidare, medan anklagelsen om djurplågeri har att göra med att Åberg inte tog hand om sina jakar – varav några svalt ihjäl – varför han 2012 meddelades djurförbud av Länsstyrelsen. Åberg själv uppger att han erkänt sig skyldig till brott mot djurskyddslagen men nekar till djurplågeri. Eftersom Åberg inte kunde nås av polis hann det misstänkta brottet preskriberas innan det kunde utredas för ett eventuellt åtal.

Läs mer: Hovrätten skärper straffet för Lamotte

Tomas Åberg har stämt många som på olika sätt spridit uppgifter om honom, med journalisten Joakim Lamotte som det mest kända exemplet. Åberg har även väckt enskilt åtal mot Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind för en del av tidningens publiceringar om honom. Rättegång i det målet är planerad till början av februari nästa år.

Läs mer: ”En romsk specialitet” i rätten

Läs mer: Näthatsgranskaren polisanmäler Bali (M) för hets mot folkgrupp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag