Migrant hade hjärnmask

Ägg från bandmask. Bild: Public Domain
  • Onsdag 17 nov 2021 2021-11-17
E-post

BOSTON, MASSACHUSETTS En migrant från Guatemala fick anfall och kollapsade i Boston. På sjukhuset kunde läkarna konstatera att rester av en bandmask som är vanlig i Guatemala kommit in i hjärnan tjugo år tidigare och orsakat ärr som gav honom anfall.

En 38-årig man som migrerat från Guatemala till USA kollapsade på sovrumsgolvet och pratade rappakalja när han hittades av sin hustru klockan 4 på morgonen. Mannen togs till Massachusetts General Hospital i Boston, där han fick ett nytt anfall, rapporterar Washington Post.

Läs även: Opererades akut för brusten pulsåder – födde samtidigt en dotter

Mannen var i övrigt vid god hälsa och hade aldrig tidigare haft några anfall eller liknande symptom, och läkare hittade inget fel på mannen förrän man gjorde en CT-scanning som visade att mannens hjärna haft ovälkommet besök.

Efter att ha hittat tre olika små hjärnskador konstaterade läkarna att rester av en bandmask hamnat i mannens hjärna 20 år tidigare. Innan mannen migrerade till USA levde han i ett område i Guatemala där bandmask är vanligt.

– Den här mannen var lite ovanlig, men inte otroligt sällsynt, på så sätt att hans parasiter var döda och förkalkade och att det inte levt någon parasit i hans hjärna på två årtionden, säger Edward T. Ryan, direktör för globala infektionssjukdomar på Massachusetts General Hospital till Washington Post.

– Infektionen var sedan länge borta, men delar av hans hjärna hade fått ärr, och det ärrade området ledde till anfallen.

Läs även: Man hoppade från höghus och träffade 61-åring

Parasitiska hjärninfektioner är ovanliga i USA, men år 2019 upptäcktes två fall. I New York skulle en ung kvinna operera bort vad läkarna trodde var en hjärntumor men som visade sig vara en bandmask. I Texas blev en man som drabbats av huvudvärk och svimningar diagnosticerad med bandmask i hjärnan.

Bandmask sprids vanligen genom att äta rått fläskkött eller av osanitära förhållanden, men kan också spridas mellan människor, om exempelvis en person med bandmask tillagar mat åt en annan person.

Bandmaskar infekterar det centrala nervsystemet, och när de dör efter fem till tio år kan de även orsaka en inflammation med symptom som huvudvärk och anfall.

Den 38-åriga mannen från Guatemala behandlades med två antiparasitiska mediciner och en antiinflammatorisk medicin, och kunde symptomfri lämna sjukhuset fem dagar senare.

– Han verkar må bra. De goda nyheterna är att han fortsätter må bra och inte ha anfall, säger Edward T. Ryan till Washington Post.

Läs även: Förstorad penis fastnade i avloppsrör

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag