MP-borgarråd i Stockholm vill satsa på gatubarnen: ”Viktigt att komma ihåg att alla inte begår brott”

Åsa Lindhagen. Foto: MP/Pressbild
Åsa Lindhagen. Foto: MP/Pressbild
  • Torsdag 3 aug 2017 2017-08-03
E-post 1284

STOCKHOLM Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP) vill satsa mer på de så kallade gatubarn från Nordafrika som drar runt på stadens gator. Det säger hon till Stockholm Direkt.

De omkring 200 gatubarnen har kommit att bli en plåga för stockholmarna då de ägnar sig åt systematiska stölder, rån, sexuella ofredanden och våldtäkter. Ibland är de brott de gör sig skyldiga till särdeles råa och grova.

I september 2015 gruppvåldtog en grupp gatubarn en ung kvinna vid Fåfängan på Södermalm i Stockholm. Övergreppet, som pågick under flera timmar, fick stor medial uppmärksamhet sedan SVT:s ”Uppdrag Granskning” tagit upp fallet.

I januari förra året rånades en 87-årig kvinna bosatt i Stureby i södra Stockholm av fem marockanska gatubarn som tagit sig in i hennes hus via ett källarfönster. Några av barnen överföll kvinnan i hennes säng när hon låg och sov, släpade ut henne på golvet och tog struptag på henne medan kumpanerna letade igenom huset efter värdesaker.

Nu vill Lindhagen alltså satsa mer på denna grupp av unga araber.

– Det är oerhört allvarligt när vi har barn i gatumiljö som far illa. De ska inte befinna sig på gatan, och inte begå brott. Sedan är det viktigt att komma ihåg att alla inte begår brott, säger hon till Stockholm Direkt.

Hon beskriver gatubarnen som ”ensamkommande killar” och anser att Socialkontoret inte är en trygg plats för dem att vistas på. Istället ska det satsas på särskilda mötesplatser för gatubarnen och förstärkta familje- och HVB-hem.

– Vi vill skapa en ny mötesplats där ungdomarna kan komma, prata med vuxna och få vila och pusta ut lite, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen.

Rånsugna gatubarn åkte på stryk i Stockholm – grät när polisen kom
Gatubarnen som greps för rån i Stockholm i helgen redan fria
Polisbefälet berättar: Så spöade två svenska män upp kriminella gatubarn som försökt råna dem
Polisen på plats på socialen för att hålla koll på kriminella gatubarnen – ”Åker icke innan detta är klart”

Bör Stockholms stad satsa mer på gatubarnen?
1707 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag