MTR stämmer strejkarna efter tågkaoset

Bild: AleWi/ CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 18 apr 2023 2023-04-18
E-post 0

På måndagen inledde lokförare och annan personal i Stockholms pendeltågtrafik en vild strejk mot beslutet att ta bort tågvärdarna i pendeltågen. Nu svarar företaget MTR med att stämma strejkarna till arbetsdomstolen, rapporterar Arbetet.

Enligt tågföretaget MTR, som är ansvariga för pendeltågstrafiken i Storstockholm, har strejken haft en så pass påverkan att det standardmässiga skadeståndsbeloppet vid vilda strejker om 3 000 kronor inte är tillräckligt. Istället kräver man det dubbla – 6 000 kronor per person.

Läs även: Vild strejk i Stockholms pendeltåg på måndag: ”Vi litar inte på fackförbunden”

MTR begär dessutom 100 000 kronor från fackförbundet Seko. På en central nivå har Seko fördömt strejken. Men MTR hävdar att representanter för Sekos pendelklubb på MTR sagt att det inte är upp till dem att se till att tågförarna återgår till jobbet.

Därmed bär även fackförbundet ett ansvar för situationen genom att ”inte fullt ut” försöka stoppa den ”olovliga stridsåtgärden”, menar företaget.

Det var måndag morgon som den vilda strejken inleddes av tågförare samt annan personal i Stockholms pendeltågtrafik. Anledningen till strejken är att MTR tar bort tågvärdarna från pendeltågen, vilket innebär att tågförarna tvingas arbeta ensamma.

Enligt förare och tågvärdar riskeras säkerheten när en ensam tågförare ska ansvara för ett tåg som kan ha runt 1500 resenärer.

– Förarna har ju klagat öppet i två års tid på det här beslutet. Nu har det genomdrivits väldigt bryskt från 1 mars. Det är därför det ställts in så mycket tåg, och det är jättemycket kollegor som är sjuka och som tagit sig själva ur tjänst, sade en källa inom strejkkommittén till Nyheter Idag på lördagen.

Läs även: Miljöpartist rasar mot tågstrejken: ”Utpressningsförsök”

Läs även: Kaos i Stockholms tågtrafik när vild strejk inleds efter sviket vallöfte från S

Läs även: Strejkkaos i tågtrafiken – då blockerar klimataktivister vägen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag