Netflix avvecklar Woke – uppmanar censuraktivister att hitta annan arbetsplats

Bild: Bryan Gosline/CC BY-SA 2.0
  • Måndag 23 maj 2022 2022-05-23
E-post 1427

Netflix har förlorat abonnenter för första gången på ett årtionde, och har sparkat 150 personer. Bolaget uppmanar också woke-personal som vurmar för censur att söka sig till en annan arbetsplats, och lägger ned ett antal projekt med woke-teman.

Netflix har tappat omkring 200 000 abonnenter under årets tre första månader, vilket är det första tappet för streamingjätten på ett årtionde. Bolaget har därför sparkat 150 personer för att möta de minskande inkomsterna, rapporterar BBC.

Läs även: Ramaskri mot Netflix-komiker efter Förintelseskämt: ”Han borde utredas av polis”

Enligt Netflix beror tappet bland annat på Rysslands invasion av Ukraina, som lett till att bolaget drog sig ur från den ryska marknaden där man hade omkring 700 000 abonnenter. Bedömare pekar också på att Netflix hade en rejäl ökning av antalet abonnenter under covid-19-pandemin där resor och andra nöjen begränsades kraftigt, en trend som kan ha vänts i sin motsats.

Det är oklart vilka personalgrupper som drabbas av nedskärningarna, men Netflix uppdaterade kultur-dokument visar att personal som är ”woke” och kräver att plattformen censurerar innehåll har anledning att vara oroliga.

Variety rapporterar nämligen att det nya dokumentet, som behandlar den interna kulturen på företaget, uppmanar censurivrande woke-aktivister att söka sig en annan sysselsättning.

Det uppdaterade dokumentet har en ny sektion med titeln ”Konstnärligt uttryck”, där man skriver att Netflix inte kommer ”censurera särskilda artister eller röster”, även om anställda anser att innehållet är skadligt. ”Om du tycker det är svårt att stödja vårt breda utbud kanske Netflix inte är rätt plats för dig” säger dokumentet.

Förra året uppstod kontrovers kring komikern David Chapelles Netflix-special ”The Closer” som anklagades för homo- och transfobi. Netflix chef Ted Sarandos försvarade Chapelle, vilket ledde till att aktivistiska anställda arrangerade en så kallad ”walk out” där de i protest lämnade arbetsplatsen tillfälligt.

Netflix kommer även lägga ned ett antal påbörjade projekt, som den animerade serien ”Antiracist Baby” efter Dr Ibram X. Kendis barnböcker med samma namn, och dokumentärserien “Stamped: Racism, Antiracism and You”, även den baserad på en förlaga av Kendi med småbarn som målgrupp.

Läggs ned gör även den animerade serien ”Wings of Fire” som planerades till tio animerade avsnitt. Serien skulle bygga på fantasyböckerna med samma namn av Tui T. Sutherland, som handlar om drakar och behandlar ämnen som folkmord, pacifism, våld och förtryck.

Läs även: Joe Rogan-bojkott gav ingen effekt – Spotify fortsätter öka

Läs även: S-förslaget: Skatt på Netflix

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag