S-förslaget: Skatt på Netflix

Foto: Christoffer Jonsson
  • Måndag 11 okt 2021 2021-10-11
E-post

Inför en skatt på internationella streamingtjänster som Netflix  och HBO som ska gå till den svenska kulturbudgeten. Det föreslår Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar i en debattartikel i Aftonbladet.

I artikeln skriver Redar att Storbritannien och Frankrike infört digitala skatter på kultur, som går till den franska motsvarigheten till Filminstituten och den brittiska kulturbudgeten.

Redar skriver även att EU:s medlemsländer enligt regelverket ”kräva av leverantörer av audiovisuella on demand-tjänster att bidra ekonomiskt till produktionen av europeiska verk”, en möjlighet Sverige inte valt att utnyttja.

Skatteintäkterna från den föreslagna skatten bör enligt Redar gå till den svenska kulturbudgeten. Detta för att ”den svenska offentliga kulturbudgeten måste stärkas för kulturlivets återhämtning – men framförallt för att kulturen ska ta och ges en större plats i samhället”.

Borde Netflix besktattas?
1591 röster (se resultat)

Läs även: Sjöstedt (SD): S gör skattehöjningar och lägger pengar på strunt

Läs även: Förslaget: Låt skattepengar finansiera mensskydd till alla

Läs även: MP vill straffbeskatta varor som drar mycket el

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag