Nu vänder även Seattle – fler poliser årets trend i USA

Seattlepolisens East Precinct efter att stationen stängts i juni 2020. Bild: Derek Simeone/CC BY 2.0
  • Onsdag 28 jul 2021 2021-07-28
E-post 470

Seattle är den senaste amerikanska staden som tvingas flipflopa efter förra årets vänsterradikala trend att skära ned på polisens budget. Seattle blev av med 20 procent av polisstyrkan på grund av nedskärningar. Efter flera skjutningar i helgen, med fyra döda och sju skadade, vill stadens borgmästare Jenny Durkan (Demokrat) som hyllade förra årets antipolis-demonstrationer nu anställa fler poliser.

Efter att George Floyd, som var svart, dödades under ett polisingripande i Minneapolis i maj 2020 utbröt demonstrationer och upplopp i städer över hela USA.

Protesterna riktades mot rasism och polisvåld, och de viktigaste slagorden var ”Black Lives Matter” – som också är en organisation – och ”Defund the police”, som på svenska blir ungefär avfinansiera eller lägg ned polisen.

I flera av de städer där demonstrationerna var störst följde också stadens styre den senare uppmaningen. Minneapolis, där Floyd blev dödad, lovade att avskaffa polisen under trycket från demonstranter som bland annat ockuperade området där Floyd dog, en ockupation som pågår än idag.

Även i Seattle ockuperades delar av staden av vänsterradikala demonstranter. Ockupationen i Seattle kallades Capitol Hill Autonomous Zone, CHAZ, efter stadsdelen som ockuperades, och demonstranterna hyllades av politiska ledare som Seattles borgmästare Jenny Durkan (Demokrat) som kallade ockupationen för en ”kvartersfest” och en potentiell ”kärlekssommar”.

Läs även: Rappare agerar polis i ”självständig zon” – anklagas för misshandel

CHAZ etablerades när polisen utrymt sin station i området den 8 juni i ett försök att ”de-eskalera” efter en veckas våldsamma upplopp, och upplöstes den 1 juli, bland annat som en följd av flera skjutningar i den polisfria zonen där två hade dödlig utgång.

I den sista skjutningen den 29 juli sköts två tonåringar i en bil. En 16-årig pojke sköts ihjäl och en 14-årig pojke skadades allvarligt. Enligt vittnesuppgifter sköts pojkarna av beväpnade demonstranter som ingick i CHAZ ”säkerhetsstyrka”. Efter dödsskjutningen av 16-åringen upplöstes CHAZ av polis utan att möta motstånd.

Ett av de viktigaste kraven från CHAZ-demonstranterna var att polisens budget skulle skäras ned med minst 50 procent. Seattles styre gick inte lika långt som i Minneapolis, där de styrande lovade att avskaffa polisen, men genomförde stora nedskärningar av polisens budget. Istället skulle Seattle, liksom andra amerikanska städer, satsa på alternativ till polisen, som exempelvis socialarbetare.

Läs även: Seattle BLM-slaktar polisbudget – nu avgår svart polischef

Nedskärningarna av polisens budget gav resultat på så sätt att 260 poliser sade upp sig, vilket motsvarar 20 procent av polisstyrkan enligt CBS News som uppmärksammade stadens poliskris i maj.

Seattlepolisen Clayton Powell, som lämnade polisen i förtid, sade till CBS News att problemet var Seattles ledning.

– Stödet som min generation poliser fick är inte längre kvar, sade Powell till CBS News.

Under helgen drabbades Seattle av sex separata skjutningar med sammanlagt fyra döda och sju skadade, och nu vill stadens borgmästare Jenny Durkan anställa fler poliser, rapporterar Fox News.

– Vi skapar meningsfulla alternativ. Men, som jag sade förra året, staden har en förpliktelse att fortsätta med konstitutionellt polisarbete och att besvara larmsamtal. Det är ett falskt val mellan samhällsledda lösningar och poliser. Vi behöver båda, säger Durkan på en presskonferens enligt Fox News.

Durkan riktar även kritik till politiska ledare som försökt genomdriva CHAZ-rörelsens mål att skära ned polisens budget med hälften, vilket Durkan stoppade med ett veto förra året.

– Det är inte oväntat att förlora såhär många poliser när stadens ledare talar om att skära ned polisens budget med 50 procent. Du kommer förlora anställda. Familjer behöver trygghet. Arbetare, även poliser, behöver arbetsförhållanden som ger dem stöd. Vi kan inte bara skära ned. Vi behöver en plan, säger Durkan.

Efter förra årets våldsamma demonstrationer mot polisen i städer över hela USA, som i flera städer följts av nedskärningar av polisens budget, har antalet skjutningar i USA ökat med 33 procent hittills i år jämfört med samma period under åren mellan 2017 och 2020, enligt Fox News. När det gäller Seattle har antalet skjutningar ökat med 61 procent.

Seattle är inte den enda staden som nyktrat till i skenet av eskalerande vapenvåld. Både Portland och Minneapolis har kovänt i frågan och vill nu höja polisens budget. Samtidigt har president Joe Biden erbjudit hela 350 miljarder extra i federala medel öronmärkt för polisen i städer där våldet ökat.

Läs även: Lovade att skära ned polisens budget – kovänder efter våldsvåg

Läs även: Mordvåg i amerikanska städer – nu erbjuder Biden 350 miljarder extra till polisen

Läs även: Skulle avskaffa polisen – nu rekryterar Minneapolis poliser för 6,4 miljoner dollar

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag