Skulle avskaffa polisen – nu rekryterar Minneapolis poliser för 6,4 miljoner dollar

Minneapolis stadsfullmäktige presenterar planen att avveckla poliskåren. Bild: Tony Webster/CC BY 2.0
  • Lördag 20 feb 2021 2021-02-20
E-post

MINNEAPOLIS Nu rekryterar Minneapolis nya poliser. Detta trots att staden under sommaren beslutade att avskaffa sin poliskår, efter våldsamma upplopp riktade mot polisen som utbröt på grund av George Floyds död under ett polisingripande. Efter att många poliser slutat eller sjukskrivit sig har våldsbrotten i Minneapolis ökat kraftigt.

Staden Minneapolis, där George Floyd dog under ett polisingripande där en polis hade knäet på hans nacke i nästan 9 minuter, beslutade under sommaren för att avskaffa stadens poliskår.

Ordföranden för Minneapolis stadsfullmäktige, Lisa Bender (Demokrat) skrev i ett inlägg på Twitter innan beslutet fattades att stadens poliskår skulle ersättas den med en ”transformativ ny modell för offentlig säkerhet”.

I november 2020 röstade Minneapolis stadsfullmäktige för att skära ned polisens budget med 8 miljoner dollar, rapporterade Forbes.

Detta trots att staden drabbades av en brottsvåg efter sommarens upplopp, med mer än dubbelt så många skottskadade, en 331-procentig ökning i bilkapningar och över 1 000 fler rapporterade våldsbrott än under föregående år.

Läs även: Nu avskaffar Minneapolis polisen

Men nu kovänder Minneapolis stadsfullmäktige och godkänner att 6,4 miljoner dollar används till att rekrytera nya poliser, rapporterar ABC News.

På fredagen röstade ett enigt stadsfullmäktige för att godkänna de extra medel polisen har begärt. Enligt polisen i Minneapolis är endast 638 poliser i tjänst, vilket är runt 200 färre än vanligt.

Detta på grund av att ovanligt många poliser slutat eller sjukskrivits efter de upplopp som följde på Floyds död, då bland annat en polisstation brändes ned.

Med de nya rekryteringarna räknar Minneapolis med att ha 674 poliser tillgängliga mot slutet av året, med ytterligare 38 på ingång.

Minneapolis borgmästare Jacob Frey (D) kritiserades under sommaren av vänsteraktivister för att han inte ville lägga ned stadens poliskår. Innan omröstningen i stadsfullmäktige lovade Frey och polischef Medaria Arradondo att uppdatera ansökningsprocessen för polisrekryter.

Uppdateringen innebär att polisrekryter får svara på frågor om de levt i Minneapolis, om de har utbildning i kriminologi, socialt arbete, psykologi eller terapi, och om de deltagit i program som Police Activities League, som främjar goda relationer mellan polisen och allmänheten.

Tre medlemmar i Minneapolis stadsfullmäktige har samtidigt föreslagit att polisen ersätts med en ”public safety department” med fokus på hälsa, som även inkluderar vad man kallar ”peace officers” ifall det bedöms nödvändigt.

Organisationen Yes 4 Minneapolis, som stöds av den aktivistiske finansmannen Georg Soros Open Society Foundation, samlar underskrifter för att få till en folkomröstning i frågan.

– Vi har ett polissystem som inte fungerar för oss och vi behöver alternativ. Jag är socialarbetare och känner att vi har massvis med verktyg som vi kan använda för att skapa ett mer säkert samhälle, säger Rachel Bean, som undertecknat insamlingen.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs summan Minneapolis skulle lägga på att rekrytera nya poliser till 64 miljoner dollar. Rätt summa är 6,4 miljoner dollar.

Läs även: Politiker avskaffar polisen – får själva privat skydd för 42 000 kronor om dagen

Läs även: Seattle BLM-slaktar polisbudget – nu avgår svart polischef

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag