Ny miljardrullning när Göteborg planerar Sveriges dyraste simhall

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 29 apr 2020 2020-04-29
E-post 269

GÖTEBORG Enligt uppskattningar kommer Göteborgs nya centralbad bli Sveriges dyraste simhall med en kostnad på hela 2,7 miljarder kronor, bland annat på grund av tomten man valt. Enligt Elisabet Lann (KD), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, är det ”inte vilken simhall som helst”, utan är tänkt att kunna användas till SM och andra tävlingar.

Göteborgs nya centralbad kommer enligt uppskattningar bli Sveriges dyraste simhall, rapporterar Göteborgsposten.

Läs även: Slöseriombudsmannen presenterar: 13 exempel på slöseri med skattemedel

Enligt en första beräkning från idrotts- och föreningsnämnden kommer badet kosta kommunens skattebetalare drygt 2,7 miljarder kronor.

– Det är mycket pengar, det är det. Men det är inte vilken simhall som helst. Vi tänker oss en arena som skulle kunna användas till SM och andra tävlingar och då krävs en viss standard, säger Elisabet Lann (KD), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, till GP.

Ett skäl till den höga kostnaden är att tomten ligger på ett lerigt område, vilket fördyrar grundarbetet, och att en logistikhall på tomten måste rivas.

Läs även: Klimatpolitiken utsedd till 2019 års värsta skatteslöseri – Lövin avböjer utmärkelsen

Henrik Sundström, tidigare kommunalråd (M) i Uddevalla och kandidat till EU-parlamentet för Moderaterna 2019, har länge varit kritisk till slöseriet i Göteborgs kommun.

”Det är ju något som är fel i ”styrsystemet” i Göteborg, som silar mygg och sväljer kameler (om uttrycket tillåts). De blandar dumsnålhet och sparkrav med hejdundrande satsningar, ofta felsatsningar. Och sedan backar de ibland när det mediala trycket blir för stort, som i fallet linbanan” skriver Sundström till Nyheter Idag.

”En ny simhall med 50-metersbassäng kostar i snitt 400-500 miljoner. För 1 miljard skulle du få en anläggning i toppklass med olympiska krav. Hade man lagt simhallen på ett bättre ställe hade man alltså kunnat få kanske en miljard över” fortsätter Sundström.

Göteborgs kommun planerade länge en tre kilometer lång linbana mellan Hisingen och Järntorget för att fira stadens 400-årsjubileum 2021.

Projektet var tänkt att kosta omkring en miljard, men visade sig bli upp till fyra gånger så dyrt, och skulle inte bli färdigt förrän år 2024, alltså tre år efter jubileumsåret. I november förra året beslutade trafiknämnden att avbryta projektet.

Läs även: Huddinge kommun polisanmäls för korruption i mångmiljonklassen

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag