Nya IS-kvinnor utvisas till Sverige

IS-kvinnor i upplopp i al-Hol-lägret i Syrien. Bild: Faksimil Twitter
  • Onsdag 20 okt 2021 2021-10-20
E-post

SYRIEN/SVERIGE Tre IS-kvinnor tillsammans med åtta barn har lämnat al-Roj-lägret i Syrien och tros nu vara på väg tillbaka till Sverige, uppger Expressen. Enligt SVT kommer de att anlända till Arlanda under torsdagen.

Det var vid niotiden lokal tid som kvinnorna fördes bort från lägret i nordöstra Syrien där de tidigare har hållits fångna.

I lägret finns cirka 11 000 IS-terrorister från hela världen. De kurdiska styrkor som styr över lägret har under lång tid tyckt att Sverige ska ta tillbaka de fångar som har svenskt medborgarskap. Men eftersom det inte har hänt har man istället valt att utvisa de kvinnor som man i brist på bevis inte kunnat ställa inför rätta, skriver SVT.

Läs även: UD: Tio IS-kvinnor med barn kan utvisas till Sverige snart

Av de kvinnor som nu ser ut att återvända ska två av dem vara från Västsverige och en från Stockholm, enligt SVT:s uppgifter.

Kurderna som styr över lägret ser IS-kvinnorna som en säkerhetsrisk.

– De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk, sade den nordiska representanten för det kurdiska självstyret Shiyar Ali, i samband med att tre andra kvinnor utvisades till Sverige tidigare i höst, enligt Expressen.

Läs även: Ekot: IS-kvinnor kan landa på måndagen – ”en tickande bomb”

På Arlanda väntas kvinnorna och barnen bli bemötta av polis, socialtjänst och läkare. Vid brottsmisstankar kommer NOA:s krigsbrottsgrupp att ta in dem på förhör.

Enligt SVT kommer fler svenska IS-kvinnor att utvisas inom kort. Vilket antal det rör sig om är ovisst.

Till Expressen klagar en kvinna som är kvar i lägret över att situationen där är svår.

– Jag är glad att fler har fått åka. Särskilt barn. De ska inte behöva vistas på ett sådant här ställe. Men efter branden i går känner jag mig ledsen att flera barn fortfarande är kvar här. Varje dag som man är här kommer man närmare döden, säger hon till tidningen.

Läs även: Svensk IS-kvinna ångrar sig – vill bli utvisad till Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag