Österrike kan kriminalisera politisk islam

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Foto: EPP
  • Lördag 14 Nov 2020 2020-11-14
E-post 2208

WIEN Livstidsstraff för terrorbrott, elektronisk övervakning av de som dömts för terrorrelaterade brott och kriminalisering av politisk islam. Det är några av de lagförslag Österrikes rikskansler Sebastian Kurz kommer lägga fram för parlamentet efter terrorattacken i Wien.

Efter terrorattacken i Wien den 2 november, då fyra personer dödades och 23 skadades, ska Österrike införa nya lagar mot terrorism, rapporterar Daily Mail.

Läs även: Flera döda efter attackerna i Wien – ”islamistiskt motiv”

Bland förslagen ingår livstids fängelse för alla som döms för terrorbrott, elektronisk övervakning av personer som döms för terror-relaterade brott och kriminalisering av religiöst motiverad politisk extremism.

Lagförslagen kommer behandlas av parlamentet i december, och enligt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz är måltavlan för förslagen både terrorismen och ideologin bakom.

”Vi kommer skapa ett brott som heter ”politik islam” för att kunna vidta åtgärder mot dem som inte är terrorister, men skapar grogrunden för dem” skrev Kurz i ett inlägg på Twitter.

Läs även: Macron efter terrorattackerna: Stärk EU:s yttre gräns

Gärningsmannen bakom terrorattacken i Wien sköts ihjäl av polis och identifierades som  Kujtim Fejzullai, 20. Han föddes i Österrike, i Mödling söder om Wien, men hade dubbelt medborgarskap i Österrike och Nordmakedonien, där hans föräldrar tillhört den albanska minoriteten.

Fejzullai var känd av den österrikiska säkerhetspolisen, och dömdes i april 2019 till 22 månaders fängelse för att ha försökt ta sig till Syrien och ansluta sig till IS. Han släpptes ut i förtid i december 2019.

Läs även: Åkesson vill stänga ner moskéer som stödjer islamistisk terror: ”Inte tid för sorg och förlåtelse”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag