Partiet Nyans strategi: Ta väljare från JÖK-partierna

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 21 feb 2020 2020-02-21
E-post 867

Genom att ta röster från JÖK-partierna, särskilt i enskilda valkretsar som Malmö, hoppas det nya partiet Nyans kunna ta sig in i riksdagen redan 2022. Partiet startades 2019 av Mikail Yüksel, som var riksdagskandidat för C inför valet, men tvingades lämna partiet efter att det avslöjats att han haft samröre med den turkiska fascistorganisationen Grå Vargarna. 

Det nybildade ”förortspartiet” Nyans, som bildades av den förre centerpartisten Mikail Yüksel, siktar på att ta sig in i riksdagen genom att ta mandat i Malmö. För att ta sig in i riksdagen genom mandat från en valkrets krävs tolv procent av rösterna i kretsen, vilket Yüksel tror att Nyans kommer kunna nå i Malmö.

– Jag är övertygad om att vi kan komma in riksdagen, med hjälp av Malmö-kretsen, om vi kan fixa de ekonomiska förutsättningarna. Det kräver en del pengar att vara med i valrörelsen, säger Yüksel till Dagens Opinion.

Läs även: Centern utesluter utpekad turkisk nationalist – kan ändå väljas in i riksdagen

Mikail Yüksel var toppkandidat på Centerpartiets riksdagslista för Göteborg inför valet 2018, men uteslöts ur partiet när det avslöjades att han haft samröre med den turkiska fascist-organisationen Grå Vargarna.

Enligt Michael Arthursson, partisekreterare Centerpartiet. ska Yüksel ha planerat att starta en svensk gren av den turkiska fasciströrelsen, och ombads därför lämna sin plats som andra namn på riksdagslistan med omedelbar verkan.

– Det är en högerextrem, nationalistisk och våldsbejakande rörelse väldigt långt ifrån Centerpartiet, sade Michael Arthursson till SVT Nyheter.

Läs även: Partiet Nyans anmäler Skurups kommun för slöjförbudet

I augusti 2019 startade Yüksel partiet Nyans, som han presenterade som ”partiet för landets förorter” i en debattartikel i Aftonbladet.

Partiet vill bland annat ge muslimer en minoritetsställning i grundlagen, och att islamofobi blir en egen brottsrubricering.

Enligt Yüksel har partiet Nyans mest gemensamt med partierna som ingår i Januariöverenskommelsen, det vill säga V, MP, S, L och C.

– Det är främst från dem vi kommer att välja röster. Men vi kommer att hämta röster från alla partier utom SD, säger Yüksel till Dagens Opinion.

Läs även: Johan Westerholm om uteslutne centerpartisten Yüksel: ”Grå Vargarnas motsvarighet i Sverige skulle vara NMR”

Men Yüksel menar också att JÖK-partierna anpassar sig till högern, vilket ger Nyans en möjlighet att vinna röster.

– S har varit en stark röst för medmänsklighet och öppenhet och det har även C, men de har börjat närma sig högern när de högerpopulistiska krafterna växer, då vill de självklart vinna tillbaka sina röster. Det finns många väljare som röstar på de här partierna för att de vill rösta på det minst sämsta, säger Yüksel till Dagens Opinion.

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag