Partiledardebatten: Kristersson bäst i test

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 3 maj 2021 2021-05-03
E-post 178

Två snabbundersökningar som publicerades i Aftonbladet respektive Expressen visade att väljarna ansåg att Moderaternas partiledare Ulf Kristersson gjorde bäst ifrån sig i söndagskvällens partiledardebatt. I övrigt skiljer sig de båda mätningarna åt, med fördel Nooshi Dadgostar (V) hos Aftonbladet/Demoskop och Ebba Busch (KD) hos Expressen/Sifo.

I Aftonbladet/Demoskops mätning fick Kristersson betyget 3,4, vilket är det högsta betyget någon partiledare fick.

– Kristersson har starkt stöd av kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater. Man håller på sitt parti och i andra hand på sitt lag, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

– Kristerssons lag ser starkare ut i och med Liberalernas besked att lämna januariavtalet. Det tycks som att det formas en tydlig högeropposition där man stöttar sin statsministerkandidat, fortsätter Nelsson.

Läs även: Kristersson: Vi river upp regeringens migrationslag efter valet

I mätningen från Aftonbladet/Demoskop fick Vänsterpartiets nya partiledare Nooshi Dadgostar näst högst betyg, 3,2 procent, i sin första partiledardebatt.

– Det är alltid svårt för en ny partiledare i de här sammanhangen och hon har stora skor att fylla efter Sjöstedt. Men har haft en stark utveckling och snabbt vuxit in i rollen, kommenterar Nelsson, som menar att Dadgostar i likhet med Kristersson får stöd av de som röstar på närliggande partier, i hennes fall Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Hack i häl på Dadgostar följer Annie Lööf (C), Ebba Busch (KD) och Märta Stenevi i mätningen, medan Stefan Löfven (S), Jimmie Åkesson (SD) och Nyamko Sabuni (L) alla får mindre än tre procent i betyg.

Nelsson menar att Dadgostars höga betyg är en förklaring till Löfvens låga betyg, men också att statsministern inte är särskilt bra på debatter.

– Det här är inte hans starkaste gren. Han brukar inte komma ut särskilt starkt i debatter och den här gången tog det lång tid innan han kom in i debatten överhuvudtaget, säger Nelsson.

Läs även: Lööfs utbrott mot Åkesson: ”Jag känner sådant förakt”

Aftonbladet/Demoskops mätning

Ulf Kristersson (M) 3,4

Nooshi Dadgostar (V) 3,2

Annie Lööf (C) 3,1

Ebba Busch (KD) 3,0

Märta Stenevi 3,0

Stefan Löfven (S) 2,8

Jimmie Åkesson (SD) 2,7

Nyamko Sabuni (L) 2,7

Kristersson toppar även mätningen från Expressen/Sifo, där han får 3,5 i betyg. I den mätningen tar emellertid Ebba Busch (KD) hem silverplatsen, följd av Jimmie Åkesson (SD) och Nooshi Dadgostar (V).

Även i Expressen/Sifos mätning hamnar Löfven lågt ned på listan, näst sist följd av Stenevi.

Expressen/Sifos mätning

Ulf Kristersson: 3,52

Ebba Busch 3,12

Jimmie Åkesson 3,07

Nooshi Dadgostar 3,05

Annie Lööf 2,97

Nyamko Sabuni 2,96

Stefan Löfven 2,83

Märta Stenevi 2,71

Läs även: M, SD, KD och L i gemensamt förslag om att skärpa migrationspolitiken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag