Pascalidou blir kvar i Sverige trots blågul valseger: ”JAG FLYTTAR NÄR JAG VILL”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Tisdag 27 sep 2022 2022-09-27
E-post

Dagen innan valet skrev Alexandra Pascalidou att hon funderade på att flytta från Sverige. Men på tisdagen hade Pascalidou tänkt klart och kommit till ett beslut: hon kommer inte flytta. Tidigare har docenten Abdimajid Osman, far till debattören Bilan Osman, förklarat att han kommer lämna landet på grund av ”ett alltmer främlingsfientligt Sverige”.

Dagen innan det svenska valet skrev Alexandra Pascalidou i ett inlägg på Twitter att hon gick i tankar på att lämna landet. ”Kom på mig själv med att reflexmässigt rensa i bokhyllor och garderober, stapla saker till Myrorna, tömma skåpen på åldersstigna kryddor och packa väskor. Dottern frågar: ’Ska vi flytta?’ Flykten sitter i benmärgen, tänker jag” skrev Pascalidou.

Men nu verkar Pascalidou ha bestämt sig: det blir ingen landsflykt för författaren och tidigare programledaren. I alla fall inte just nu.

”Eftersom vissa verkar ha fått väldigt mycket luft efter valet och tjatar om att jag ska ’flytta hem’ vill jag återigen klargöra: JAG ÄR REDAN HEMMA. DETTA ÄR MITT HEMLAND SEN 45 ÅR. JAG FLYTTAR NÄR JAG VILL. INTE NÄR RASISTER, FASCISTER OCH NAZISTER VILL” skriver Pascalidou.

Läs även: Pascalidous attack på Panshiri: Har ”piskat igång sina hatsoldater”

Nyligen har docenten Abdimajid Osman, som har somalisk bakgrund och är far till debattören Bilan Osman, gått ut med att han kommer flytta från Sverige i en debattartikel i Aftonbladet.

Orsaken till flytten är enligt Osman att ”det har blivit allt svårare att leva i ett alltmer främlingsfientlig Sverige”, och beslutet ska ha tagits redan i våras, långt innan det stod klart att det blågula blocket skulle vinna valet.

”I våras sa jag upp mig från ett välavlönat jobb som jag har haft sedan länge. Jag arbetade inom vården och undervisade på en medicinsk fakultet i Sverige samtidigt som jag forskade inom samma område. Jag lämnar Sverige efter 36 år och byter land ännu en gång” skriver Osman.

På Twitter uppmärksammade flera användare, bland dem Nyheter Idags tidigare medarbetare Pelle Zackrisson, att Osman spridit och gillat Putin-orienterat, homofobt och antisemitiskt innehåll från sitt Twitterkonto.

Läs även: Expressen backar efter skandalpublicering med Pascalidou

Läs även: Pascalidou blir ordförande för FN-organisation

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag