Pascalidou: Rinkeby är ”Sveriges arbetares huvudstad”

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 3.0/Caesar/CC BY-SA 2.5.
  • Måndag 24 jul 2023 2023-07-24
E-post

Stockholmsförorten Rinkeby, där arbetslösheten i mars förra året låg på 25,4 procent, är ”Sveriges arbetares huvudstad” enligt medieprofilen Alexandra Pascalidou. Hon intervjuas av Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima med anledning av hennes nya bok ”Var är papporna?”, en uppföljare till hennes tidigare reportagebok ”Mammorna”.

Intervjun med Pascalidou genomförs på ett kafé i Rinkeby, där Pascalidou växte upp, och under intervjuns gång konstaterar Pascalidou att många av papporna uppenbarligen befinner sig på kaféet, där kvinnorna lyser med sin frånvaro.

– Du märker att det inte är några kvinnor här. De är väl och handlar, städar och tar hand om barnen. På frågan var papporna är så är ju svaret – här, obviously! säger Pascalidou till Jonna Sima.

Läs även: Pascalidou rasar när Beckman skärmdumpar

Enligt tidningen Arbetaren hade Rinkeby en arbetslöshet på 25,4 procent i mars förra året. Men Pascalidou menar trots det att Rinkeby är ”Sveriges arbetares huvudstad”.

– Det här är Sveriges arbetares huvudstad. Så här ser svensk arbetarklass ut. Folk här vet inte vad skärgården är, de har aldrig åkt skidor på sportlovet eller ens gått på restaurang, säger Pascalidou.

– Många rackar ned på fritidsgårdar och gratis fritidsaktiviteter, men det handlar om människovärde. Blir gapet för stort mellan de som har och de som inte har skapas en väldig frustration. Det är ingen åsikt, all forskning visar att ojämlika samhällen blir sämre för alla.

Pascalidou, som har en högskole-examen, blev programledare som 25-åring 1995 och varit en av Sveriges mest uppmärksammade profiler inom kultur och media sedan dess. Trots det beskriver hon Sverige som en ”gift älskare” som aldrig överger sin fru för att fria till Pascalidou.

– Sverige är som en gift älskare som jag alltid gått och väntat på att han en dag ska fria och säga: ”det är du och jag”. Men det har aldrig riktigt hänt. Också jag kan längta efter en plats där jag inte ständigt måste försvara vem jag är, säger Pascalidou och fortsätter:

– Men här finns också alla mina minnen, alla kärlekar, här ligger min pappa begravd. Jag kommer aldrig någonsin att lämna Sverige.

Läs även: Pascalidou blir kvar i Sverige trots blågul valseger: ”JAG FLYTTAR NÄR JAG VILL”

Läs även: Pascalidou slår tillbaka: ”Sluta mansplaina mig”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag