Pascalidou skyller på Expressen: ”Jag har varken makt eller kontroll”

Alexandra Pascalidou. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Tisdag 19 okt 2021 2021-10-19
E-post

SVERIGE Expressen har den senaste tiden fått hård kritik efter ett reportage av journalisten Alexandra Pascalidou där namn och integritetskränkande uppgifter om en 13-årig flicka publicerades. Tidningen har därefter backat och medgett att man gjort fel i samband med publiceringen. Pascalidou vill däremot inte be om ursäkt för skandalpubliceringen.
– Jag har varken makt eller kontroll, i stället sitter jag hemma med ett enormt nedbrytande drev, säger hon till Dagens Nyheter.

Expressen har i efterhand anonymiserat och tagit bort avslöjande detaljer ur reportaget. I en krönika i tidningen erkänner chefredaktören och ansvarige utgivaren Klas Granström att de ”har gjort fel och varit ovarsamma”.

”Givet hur förutsättningarna för familjen såg ut och att omständigheterna var delvis oklara skulle Expressen inte ha återgett flickans och familjens reaktioner så långtgående. Och inte heller publicerat de närgångna bilder och tv-inslag som vi hade i vår artikel” skriver han bland annat.

Läs även: Expressen om Pascalidous artikel: ”Vi har gjort fel”

Alexandra Pascalidou har emellertid fortfarande inte tagit bort bilderna från sin Instagram på familjen tillsammans med den 13-åriga flickan. Hon har heller inte tagit bort en äldre tweet med närgångna bilder på flickan.

När Dagens Nyheter frågar Klas Granström om hur han ser på detta svarar han:

– Vi har en policy som våra medarbetare förväntas följa. Vi kan ställa höga krav på våra anställda, men med frilansare som Alexandra för vi diskussioner. Vi har spelat in till henne hur vi tycker att man ska agera i det här fallet.

DN: Har ni bett henne att ta bort bilderna?

– Vi vill inte att man ska göra någonting som riskerar att påverka sin eller tidningens trovärdighet, och det finns ett problem med det här och det har vi sagt till Alexandra. Men hon styr sina kanaler.

”Det gick kanske lite för snabbt från deras sida”

När Pascalidou får frågan varför bilderna ligger kvar på hennes Instagram refererar hon till plattformen som sin ”privata kanal”.

– Instagram är min privata kanal där jag delar med mig till mina vänner, säger hon till DN.

Hon fortsätter sedan med att lägga över ansvaret på Expressen och menar att hon varken har ”makt eller kontroll” över publiceringen.

– De är ansvariga utgivare, de skriver ingress, väljer bilder och vinkel och redigerar text. Jag har varken makt eller kontroll, i stället sitter jag hemma med ett enormt nedbrytande drev, helt ensam, och vet inte vad jag ska göra. Vi kan konstatera att det här inte sköttes helt enligt regelboken. Det gick kanske lite för snabbt från deras sida.

– Jag bad Expressen att förklara och försvara sin publicistiska hållning, men det dröjde ett dygn. De borde direkt ha kunnat svara alla de som frågade om pressetiken och publicistiken och backat upp sin frilansreporter.

På Twitter får Pascalidou fortsatt kritik för att hon inte backar från publiceringen. Däribland av frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius.

 

Kristdemokraternas policyansvarige Johan Ingerö tycker det är ”skönt att vi nu kan etablera” vem som är det verkliga offret.

 

I ett svar till en av sina kritiker på Instagram hänvisar Pascalidou till en kommentar skriven av en person som utger sig för att vara storebror till den uthängda flickan. Han går i sin kommentar till försvar till Pascalidou som han menar har stöttat deras familj.

Pascalidous Instagramkonto – som hon kallar för sin ”privata kanal” – har för närvarande cirka 36 900 följare. Det är heller inte privat utan går under tisdagen att följas av alla som inte är blockerade av henne.

Läs även: Expressen backar efter skandalpublicering med Pascalidou

Läs även: Pascalidous attack på Panshiri: Har ”piskat igång sina hatsoldater”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag