Polisens teori: 19-åring såg för mycket – mördades

Yusuf Akkaya och Dogukan Capan. Bild: Polisen
  • Tisdag 30 maj 2023 2023-05-30
E-post

I april förra året sköts en ostraffad 19-åring utan kända kriminella kopplingar ihjäl i Norsborg söder om Stockholm. Nu döms tre män för mordet, och polisens teori är att 19-åringen tystades för att han sett för mycket i samband med mordet på 12-åriga Adriana.

Dogukan Capan, 22, och Yusuf Akkaya, 20, döms till livstids fängelse för mordet på en 19-åring i Norsborg den 5 april förra året. Även en 16-åring döms till två år och sju månaders sluten ungdomsvård för mordet.

– Utredningen har klart visat att 15 åringen har varit en av de två skyttar som hänsynslöst sköt ihjäl målsäganden mitt i ett tättbebyggt flerbostadsområde. Mordet är så pass allvarligt att straffet för en vuxen person är fängelse på livstid, säger rättens ordförande ställföreträdande chefsrådmannen Kian Amraée till Aftonbladet.

– Men med hänsyn till den lagstiftning och praxis som vi har på området för närvarande kan mordet i praktiken inte resultera i annat straff än en sluten ungdomsvård på två år och sju månader för den som var 15 år gammal vid gärningen, fortsätter Amraée.

Läs även: Uppgift: Skott avlossades mot vittne och brottsoffer innan rättegång

Dogukan Capan och Yusuf Akkaya döms även för bland annat människorov, grov våldtäkt, övergrepp i rättssak och misshandel efter att de kidnappat en man, misshandlat honom och förgripit sig på honom med en flaska.

Den mördade 19-åringen var ostraffad och hade ingen känd koppling till något kriminellt nätverk, och polisens teori är att han råkade bevittna hur vapen gömdes i en bil en vecka före mordet på 12-åriga Adriana, rapporterar Dagens Nyheter.

Det var sommaren 2020 som 19-åringen såg några personer gömma vapen i en bil som senare sattes i brand. 19-åringen blev själv iakttagen vid tillfället.

19-åringen ska ha uttryckt oro för vad han sett inför anhöriga, och efter att uppgifter kring Adriana-mordets förundersökning läckt ut på hösten 2021 blev han hotad i ett telefonsamtal från en okänd person.

Efter hotet började 19-åringen umgås med kriminella personer i Norsborg i ett försök att få skydd, enligt uppgifter från vänner i förhör.

Strax innan klockan halv åtta på kvällen den 5 april 2022 sköts 19-åringen till döds på en innergård i Hallunda, Norsborg. Enligt förundersökningen avlossade Yusuf Akkaya och 16-åringen med var sitt vapen sammanlagt tio skott mot hans huvud och överkropp, medan Dogukan Capan skjutsade de två mördarna till platsen för dådet.

Sammanlagt sex personer har åtalats för delaktighet i mordet, och samtliga döms förutom en person som frikänns från medhjälp till människorov.

Dogukan Capan advokat Peter Nilsson är besviken på domen mot hans klient, som kommer överklagas.

– Min klient nekar till brott. Det fanns bland annat tekniska uppgifter i förundersökningen som ger honom alibi. Rätten har inte ens bemött de uppgifterna i domen, säger han.

Läs även: Uppgifter: Man gripen för mordet på Adriana, 12

Läs även: Busch (KD): Inför Lex Adriana-lagar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag