Polismästare sågar gängen: ”Inte lika kaxiga när de fått smaka bly själva”

Bild: Faksimil SVT
  • Söndag 8 aug 2021 2021-08-08
E-post

VÄSTERÅS Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt, totalsågar de svenska gängen i en intervju med SVT. I intervjun, som gjorts med anledning av ett vapentillslag i Västerås, säger Poljarevius att gängmedlemmarna är usla på att hantera vapen, att rappare ljuger om det fina brödraskapet i gängen och att de ”inte är lika kaxiga när de fått smaka bly själva.

Jale Poljarevius som är polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt, sågar den bild de svenska gängen försöker måla upp av sig själva i en intervju med SVT.

Läs även: Tre personer allvarligt skadade efter skjutning i Kristianstad

Intervjun har gjorts med anledning av ett vapentillslag i Västerås, och Poljarevius har inte mycket till övers för hur gängmedlemmar hanterar vapen i den musikvideo och de bilder från sociala medier som ingår i utredningen.

– Man kan väl säga att de är totala analfabeter när det gäller att hantera vapen. De klarar inte av det här, säger Poljarevius och fortsätter:

– Det här är inga proffs, det är inga yrkesmänniskor som hanterar vapen i vardagen. Det ser man liksom i hur de håller i sina vapen och hur de hanterar dem. Alltså de är ju farliga till och med för sig själva när de har ett vapen.

Poljarevius är lika kritisk till den bild gängen målar upp av sig själva som lojala brödraskap, en bild han menar inte stämmer alls.

–  Det är väldigt rått och det är väldigt svårt att lita på varandra. Man gör ofta anspelningar i musikvideos och när man pratar utåt i media att man är något slags brödraskap och det här är mina bröder. Man kallar varandra för ”bror” och ”vän” och så vidare. Men det är ganska långt ifrån det man kan komma.

Enligt Poljarevius är det viktigt att visa upp en motbild till den propaganda gängen sprider i muskvideos och till medier.

–  Självklart ska vi ha demokrati, var och en får säga vad de vill, men någon måste kunna få gå in och bemöta också, när vissa rappare går ut och berättar hur bra det är, vilket fint brödraliv man har och hur bra det är när man skjuter andra att det där är ju inte sant.

–  När de är kaxiga i sina musikvideos, de är ju inte lika kaxiga när de har fått smaka bly själva. Det är ond bråd död. De ser den inte men liemannen är ju bakom dom hela tiden.

Enligt åklagare ska några av de män som häktats för mordet på 12-åriga Adriana i Norsborg förra året synas i den musikvideo som ingår i utredningen.

Läs även: Polischefen om skjutvåldet: ”Har koppling till migrationen”

Läs även: Pojke död efter skjutning i Linköping

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag