Pourmokhtari fick Schulman att vilja ”kasta tv:n i väggen”

Bild: Alexander Dahl/Skarp Agent/CC BY 3.0
  • Måndag 26 feb 2024 2024-02-26
E-post 0

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris medverkan i SVT:s ”30 minuter” blev en svår upplevelse för Dagens Nyheters krönikör Alex Schulman, som skriver att han ”ville ut ur min egen kropp, skala av mitt eget skinn, ville kasta tv:n i väggen” av att se Pourmokhtari svara på Anders Holmbergs frågor.

På torsdagen medverkade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ”30 minuter” på SVT, där hon pressades hårt om hur Sverige ska nå de nationella 2030-målen som EU-länderna beslutat.

Regeringen har tidigare fått kritik från Klimatpolitiska rådet för att man sänker reduktionsplikten utan att införa andra åtgärder för att minska utsläppen, men Pourmokhtari menade att målen kommer att uppnås trots den reducerade reduktionsplikten.

– Mitt besked är att vi är överens om att vi ska klara av det här. Vi ska tillsätta en utredning som ska utforma styrmedel som gör att vi når det här EU-åtagandet 2030, sade Pourmokhtari bland annat.

När energi- och näringsminister Ebba Busch tidigare gästade ”30 minuter” sade hon att det är ”för tidigt att säga” om Sverige kommer klara klimatmålet.

– Det är för tidigt att säga. Nu ska vi ta fram alla åtgärder för att kunna nå det, sade Busch.

Det uttalandet fick kritik av Pourmokhtari i torsdagens program.

– Kristdemokraterna har skrivit en överenskommelse med oss om att Sverige ska leva upp till ESR-åtagandet, sade Pourmokhtari.

Anders Holmberg: Ni är oeniga om det här?

– Vi är överens om att vi ska klara detta. Jag är övertygad om att Kristdemokraterna vet vad man skrivit under i det här avtalet, och att vi tillsammans jobbar i den riktningen.

Läs även: Flopp för grönt misstroende mot Pourmokhtari

Pourmokhtari, som nyligen klarade en misstroendeomröstning i riksdagen från C, MP och V, fick hård kritik från flera vänsterprofiler på kultur- och ledarsidor för sin medverkan i ”30 minuter”.

”När Romina Pourmokhtari surrar om bränslepriser påpekar Anders Holmberg att hon är klimatminister, inte bilminister. Hon behöver inte svara på om hon prioriterar bensin före klimat – det är uppenbart ändå” skriver Annie Crona i en ledartext för Dagens ETC.

”Så länge som exempelvis framträdande politiker hävdar att människor inte ska behöva göra några förändringar i sitt sätt att leva, så kommer vår förväntan vara att vi kan fortsätta leva ungefär som vanligt” menade Aftonbladets grävchef och klimatkolumnist Jonathan Jepsson.

Samma tidnings kulturredaktör Eric Rosén skriver att ”man blir galen när man tittar” på klimatministern i ”30 minuter”.

”Mest frustrerande är kanske att det är så tydligt att hon avsiktligt spelar dum. För det hörs och syns att hon vet att argumentationen inte håller ihop. Men att hon fokuserar på mediehanteringshantverket: låtsas att man inte förstår frågan, svara på något helt annat, leverera oförstående miner inför presenterade problembeskrivningar man uppenbart begriper” fortsätter Rosén.

Expressens tidigare biträdande kulturchef Jens Liljestrand är ännu mer dramatisk i sin kritik av klimatministern, som han anklagar för att ha ”sålt sin själ för ett spektakel”.

”En dag i framtiden, när klimatapokalypsen har gjort världen obeboelig för miljarder människor och vår civilisation oåterkalleligen har gått in i en epok av ständigt kristillstånd där svält, krig, epidemier och naturkatastrofer överlappar och avlöser varandra, hoppas jag att någon tittar på ”30 minuter” från den 22 februari 2024” inleder Liljestrand sin text.

”Sällan har svensk politik varit så nattsvart tragisk. Pourmokhtari ser nästan förorättad ut över tanken på att hon faktiskt skulle kunna avstå från att samarbeta med ett parti som hon (helt korrekt) har kallat och alltså fortfarande kallar ’rasistiska nötter med nazistiska rötter'” skriver Liljestrand bland annat vidare.

På måndagen var det dags för Dagens Nyheters krönikör Alex Schulman att leverera sin kritik av Pourmokhtaris medverkan i SVT-programmet. Och Schulman sparar inte på krutet i texten som har fått rubriken ”Jag ville kasta tv:n i väggen när jag såg Romina Pourmokhtari”.

”Jag tänkte naivt att problemställningen är så tydlig, misslyckandet från regeringen så otvivelaktigt, att det här går inte att snacka bort. Jag hade fel”, skriver Schulman och fortsätter: ”När jag sett intervjun strömmar en kall fasa genom mig och jag förstår: Sveriges klimatminister kommer alltid att komma undan. Hon vet exakt vad hon ska säga och på vilket sätt, och när vi ser henne nästa gång har hon blivit ännu skickligare på det här.”

”Det var som att stå på galenskapens rand, nerverna krullade sig, jag ville ut ur min egen kropp, skala av mitt eget skinn, ville kasta tv:n i väggen” beskriver Schulman senare i texten sin sinnesstämning när han såg intervjun.

”Men i slutet av intervjun, precis innan de rundade av, inföll sig ett plötsligt lugn hos mig. En tystnad och en dyster insikt: Det finns ingen plan. Det finns ingenting”, fortsätter Schulman, som därefter berömmer Pourmokhtari för att hon ”förklarar det så stiligt att man till slut börjar tro att detta enorma haveri i själva verket är det enda vettiga alternativet.”

Slutligen spekulerar Schulman i om ”den där kylan verkligen är hennes, eller rättare sagt om den kylan är allt hon är, eller om det finns en människa där också, med ett hjärta som bultar och en oro som gnager. Är hon någon gång som du och jag? Ligger hon ibland i sängen innan hon ska sova och tänker: vad är det jag gör? Vad medverkar jag i?”.

Alex Schulmans kritik av klimatministern får i sin tur kritik på plattformen X.

Andra X-användare höll med Schulman i kritiken av klimatministern.

Läs även: Schulman rasar mot Gardell efter lunchen med Kristersson

Läs även: Schulmans attack på Kristersson: ”Pissar på vår demokrati”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag