Ramberg om att SD är demokratiskt valda: ”Det var ju Hitler också”

Anne Ramberg. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Lördag 29 jun 2019 2019-06-29
E-post 4601

SVERIGE Anne Ramberg, avgående generalsekreterare för Advokatsamfundet, kallar Sverigedemokraterna för ett odemokratiskt parti i en intervju för Dagens ETC – och drar en parallell till Nazityskland.
– De är demokratiskt valda, javisst, men det var ju Hitler också i någon mening, säger hon.

I år kommer Anne Ramberg att sluta som generalsekreterare för Advokatsamfundet efter närmare 20 år på posten. Genom åren har hon understundom gjort utspel i politiska frågor och då ofta med udden mot SD.

– Jag är inte partipolitisk och skulle nog ha vansinnigt svårt att veta vilket tak jag skulle inordna mig under. Sedan har jag varit väldigt negativ vad gäller Sverigedemokraterna och deras syn på människor, som jag tycker är alldeles förfärlig. Det som är ännu värre är att en så stor andel av Sveriges befolkning accepterar det. Där har jag frångått min princip, säger hon till Dagens ETC.

Ramberg kallar SD ett odemokratiskt parti och nämner att företrädare har uttalat sig på ”häpnadsväckande” sätt och gjort sig skyldiga till brott.

Reportern frågar hur man ska förhålla sig till SD.

– Det är ett riksdagsparti, de är valda i demokratisk ordning och de ska också komma i åtnjutande av alla de rättigheter som alla andra riksdagspartier. Självklart ska de sitta i utskott och förhandla. Men det är en annan sak, för demokratin är inte ensam garant för att upprätthålla en rättstat. Det har ju historien visat väldigt tydligt. Man kan inte gömma sig bakom att de är demokratiskt valda, javisst, men det var ju Hitler också i någon mening. Det vi måste göra är att värna om alla säkerhetsskydd som finns för att upprätthålla en demokratisk rättsstat, säger Ramberg.

Generalsekreteraren har tidigare visat stöd för aktivisten Elin Ersson som hamnade i rampljuset förra året när hon förhindrade utvisningen av en brottsdömd afghan.

I ett annat uppmärksammat utspel gick Ramberg till angrepp mot polisen Peter Springare då han kopplade ökningen av gruppvåldtäkter till invandringen till Sverige. Ramberg tyckte att detta bröt mot regeringsformens värdegrund och kallade Springares uttalanden ”närmast rasistiska”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag