Ramberg rasar mot Kristersson – kräver ursäkt till invandrare

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/European Commission (Christophe Licoppe)/ CC BY-SA 4.0
  • Måndag 15 jan 2024 2024-01-15
E-post

Statsminister Ulf Kristerssons uttalande under Folk och försvar om medborgarskapets koppling till försvarsvilja har fått vänstern att rasa. Nu ansluter Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg till klagokören med en debattartikel i Svenska Dagbladet där hon kräver att statsminisgtern ber svenska medborgare med invandrarbakgrund om ursäkt.

Under ett tal på Folk och försvars rikskonferens i Sälen tog statsminister Ulf Kristersson upp kopplingen mellan svenskt medborgarskap och försvarsviljan.

– Ukraina lär oss att ett lands viktigaste resurs i krig är den gemensamma försvarsviljan. Även vi måste börja tala högt om de förväntningar som följer av ett svenskt medborgarskap. Ytterst handlar det om att med vapen i hand, och med livet som insats, försvara Sverige, våra värderingar och vårt sätt att leva. Medborgarskap är inte en resehandling, sade Kristersson.

Uttalandet fick delar av vänstern att gå i taket. ”Att bygga upp ett raserat totalförsvar är dyrt. Att ordna Sveriges infrastruktur ovärderligt. Men universallösningen att låtsas som man gjort något alls genom att skylla på invandrare är gratis” skrev S-kopplade Arbetets kulturredaktör Johannes Klenell i en krönika.

 Dagens Nyheters ledarsida ville inte vara sämre, och skrev att ”ett riktigt försvar kostar pengar, medan kulturkrig är nästan gratis” i en ledartext där Kristersson anklagades för att inte vilja ”vara hela Sveriges statsminister”.

Även S-ledaren Magdalena Andersson och S-toppen Morgan Johansson framförde liknande kritik.

– Det vi behöver i Sverige nu är sammanhållning, tillit, hög medvetandegrad, men också så klart en stark försvarsvilja. Den där typen av splittrande budskap för landet i rakt motsatt riktning, sade Andersson till TT.

– Det här är ett splittrande uttalande, jag tycker att man som statsminister snarare ska anstränga sig för att försöka samla nationen i en sådan här situation och det gör han alltså inte. Antingen får han redovisa vad han har för belägg för detta eller också får han ta tillbaka sitt uttalande, sade Morgan Johansson i Aktuellt på SVT.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet redovisade Ulf Kristersson och migrationsminister Maria Malmer Stenergard belägg i form av en undersökning från Plikt- och prövningsverket på på årskullen födda 2004 som mönstrade 2022. I den mätningen svarade 53 procent av de med föräldrar födda utanför Norden att de inte kan tänka sig att göra värnplikt, jämfört med 38 procent för totalen.

Läs även: Mätning: Lägre försvarsvilja bland unga med invandrarbakgrund

”Det är inte alls splittrande att tala tydligt om vilka förväntningar som följer av det svenska medborgarskapet, lika lite som det är splittrande att kräva ett hederligt levnadssätt av personer som har fått svenskt uppehållstillstånd eller att visa nolltolerans mot hedersförtryck, extremism och antisemitism” skrev Kristersson och Malmer Stenergard.

På söndagen gav sig tidigare generalsekreterare för Svenska Advokatsamfundet Anne Ramberg in i debatten med en artikel i Svenska Dagbladet.

Ramberg, som numera bland annat är ordförande för stiftelsen Expo, skriver ”att okritiskt vara megafon för Sverigedemokratisk retorik och ställa grupper mot varandra är inte förenligt med rollen som statsminister”, och pekar sedan på att den moderata statsministern Reinfeldt kallat den svenska försvarsmakten för ”ett särintresse” och att Reinfeldts försvarsminister Sten Tolgfors (M) var vapenvägrare.

”En statsministers uppgift är inte att ställa grupper mot varandra. Uppgiften är att ena befolkningen. Ulf Kristersson har svikit detta åliggande. Han är skyldig Sveriges invandrade medborgare en ursäkt” avslutar Ramberg artikeln.

Läs även: Ramberg blir ny Expo-boss

Läs även: Johansson kräver att Kristersson tar tillbaka uttalande om medborgarskap

Läs även: Vänstern rasar när regeringen och ÖB varnar för krigsrisken

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag