Ranelids attack på Nyheter Idag: ”Föraktar människor på grund av hudfärg”

Björn Ranelid år 2018. Bild: Vogler/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 23 aug 2021 2021-08-23
E-post

Författaren Björn Ranelid gar fått stor uppmärksamhet för ett antal inlägg på Facebook där han kräver hårdare tag mot kriminaliteten och stängda gränser samtidigt som han menar att Sverige befinner sig i krig och att landets politiker är ”landsförrädare”. I en intervju med Svenska Dagbladet säger Ranelid att SD har haft rätt, men att han inte sympatiserar med partiet och att medier som Nyheter Idag ”föraktar människor på grund av hudfärg”.

Inför valet 2014 skrev författaren Björn Ranelid ett öppet brev till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. I brevet som publicerades av Dagens Nyheter skrev Ranelid bland annat att ”ingen människa bestämmer var och när hon skall födas” och att Åkesson med sitt svarta hår ”kunde ha varit turk, kurd eller rom”.

Sedan 2019 har det varit annat ljud i skällan från Björn Ranelid. I ett antal inlägg på Facebook som fått mycket stor spridning har Ranelid hävdat att Sverige befinner sig i ”krig”, krävt hårdare tag mot kriminalitet och stängda gränser samt gått till hårda angrepp på politiker som kallats för ”landsförrädare”.

Läs även: Ranelid: Svenska politiker är ”landsförrädare”

I en stor intervju med Svenska Dagbladet säger Ranelid att den kritik han fått för sina inlägg framförallt beror på avundsjuka för att hans texter får så stor spridning.

– Jag är inte Zaremba, Greider eller Lena Andersson… jag är en viktigare opinionsbildare än alla dem. De tänker inte på mig som någon som ingår i deras sfär av dubbade skribenter. Jag är lika känd som Zlatan i Sverige, och det stör dem, säger Ranelid till Svenska Dagbladet.

Ranelid slår ifrån sig frågan om hans inlägg på Facebook kan bidra till ökad splittring i samhället.

– Ska jag ta avstånd från mina åsikter bara för att inte stöta mig med någon? Det är ju absurt. När det gäller synen på kriminalitet så får vi bortse från SD:s nazistiska historia, säger Ranelid, som sedan erkänner att SD, som han kritiserade för sju år sedan, har fått rätt.

– Ja, det har de haft. Jag vill att det ska vara tillåtet att säga ”så här beter man sig i Sverige” utan att bli kallad sverigedemokrat. Vi ser vid polisens tillslag vilka som begår de här brotten och de är inte födda i Hjo.

Samtidigt påpekar Ranelid att han inte sympatiserar med SD bara för att han delar partiets åsikter.

– Det är en sorg för mig att man inte har vågat prata om de här sakerna av skräck för att liera sig med Sverigedemokraterna.

Ranelid berättar också att han fått intervjuförfrågningar av medier som Bulletin, Riks och Nyheter Idag, som han attackerar och kallar för rasister.

– Jag har inte svarat någon av dem och kommer inte att besvara dem i framtiden. Jag vill inte förknippas med det synsättet. Kommer aldrig att sälja mig till den falang som föraktar människor på grund av hudfärg, säger Ranelid till Svenska Dagbladet.

Läs även: Björn Ranelid: ”Sverige är i krig”

Läs även: Ranelid slår till igen: Laglösheten ”nationell skandal”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag