Reaktor startar efter driftstopp – elpriset sjunker som en sten

Kärnkraftverket i Oskarshamn. Bild: Daniel Kihlgren/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 13 mar 2023 2023-03-13
E-post

Nu är Sveriges största kärnreaktor Oskarshamn 3 åter i drift efter en reparation. Tillsammans med mildare väder i södra Sverige bidrar det till att elpriset sjunker som en sten efter höga elpriser under förra veckan.

För lite mer än en vecka sedan tvingades Sveriges största kärnreaktor Oskarshamn 3 tas ur drift för en reparation av en bränsleskada som upptäcktes i februari.

Läs även: Elpriset skenar när reaktor tas ur drift

När skadan upptäcktes hoppades man på att kunna åtgärda skadan när reaktorn tas ur drift i samband med den årliga besiktningen. Men på grund av för höga utsläppsvärden i processvattnet blev man tvungen att ta reaktorn ur drift för reparation i förtid.

– Vi vill ha en ren anläggning och då måste vi hantera det, sade Désirée Liljevall, kommunikationschef på Oskarshamns kärnkraftverk, till SVT när man beslutade om stoppet.

Men redan vid 23-tiden på fredag kväll kunde reaktorn startas upp igen, ett dygn tidigare än beräknat. Det beräknas ta omkring 80 timmar för reaktorn att komma upp i full drift igen, men redan på måndagen nästan halverades elpriset för elkunder i södra Sverige när elpriset sjönk till 46,39 öre per kilowattimme i elprisområde 3 och 4.

Förutom den återstartade reaktorn har ett mildare väder efter en köldknäpp bidragit till det lägre elpriset.

Läs även: Jonna Simas attack på mottagare av elprisstöd: ”Roffat åt sig på falska grunder”

Läs även: Fick 773 669 tillbaka i elprisstöd – då rasar Magdalena Andersson (S)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag