Regeringen lättade på regler när smittspridningen ökade: ”Funkade inte”

Till höger: Lena Hallengren (S). Foto: Pixabay / Wikimedia commons (politik.in2pic)
  • Fredag 16 apr 2021 2021-04-16
E-post 93

SVERIGE Regeringens lättnader i coronarestriktionerna sammanföll med ökad smittspridning, enligt en granskning från Ekot. – Det funkade inte, säger Socialminister Lena Hallengren till Ekot.

Under hösten 2020 införde regeringen lättnader i coronarestriktionerna  för kultur- och sportarrangemang och pekade på minskad smittspridning. Nu visar en granskning av Ekot att lättnaderna infördes just när smittspridningen ökade igen. Regeringen kritiseras nu av experter för att ha skickat fel signaler med besluten.

– Då kommer väl det här signalvärdet in att man signalerar att det är ingen fara. Istället borde man signalera att det är illa för nu är det på väg upp, säger Joacim Rocklöf, epidemiolog vid Umeå universitet, till Ekot.

Läs även: Tidslinje – så spreds corona i Sverige: ”Prestige är en av våra dödliga synder”

På en presskonferens i slutet av september konstaterade Folkhälsomyndigheten cirka 2000 nya fall i veckan, vilket enligt Ekots reporter innebar en ökning av spridningstakten på 35 procent.

Bara några dagar efter presskonferensen meddelande regeringen de nya lättnaderna. Följande månader skulle restriktionerna stramas åt igen när pandemins andra våg sköljde över Sverige. I december smittades nära 40 000 personer i veckan.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger till Ekot att hon i efterhand kunnat se att det ”funkade inte” med lättnader i restriktionerna.

– Det kan man naturligtvis säga i efterhand. Var det nödvändigt? Men att försöka hitta sätt var en väldigt stor längtan kan jag säga. Men det funkade inte. Det funkade inte då och vi har väldigt svårt att hitta öppningar för de här deltagartaken även idag, säger Hallengren.

Läs även: Ytterligare krisstöd till rika artister – hundratusentals kronor till Özz Nûjen, Petter och Sarah Dawn Finer

Läs även: Ygeman (S) vill ha vaccinationsintyg för konserter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag