Reportern om islamismen i Sverige: ”Har varit alldeles för underbevakat”

Sofie Löwenmark. Foto: SVT
  • Torsdag 13 maj 2021 2021-05-13
E-post 529

SVERIGE Bevakningen av den islamistiska miljön i Sverige har varit alldeles för undermålig. Det tycker Sofie Löwenmark på Stiftelsen Doku, som i maj kom med avslöjandet om att en SR-journalist haft ett förhållande med en islamistisk säkerhetsrisk. – Jag tycker att det har varit alldeles för underbevakat under lång tid, säger hon till SVT.

I månaden avslöjade Stiftelsen Doku att en SR-journalist inlett ett förhållande med Raad Al-Duhan, en man med utvisningsbeslut som av Säpo bedömdes som en islamistisk säkerhetsrisk. Journalisten hade tidigare rapporterat om utvisningsbeslutet på Al-Duhan och fem andra islamister som regeringen beslutat att utvisa och då varit kritisk mot Säpos och myndigheternas agerande.

Läs även: Reporter på Sveriges Radio hade relation med islamistisk säkerhetsrisk

Reportern på Doku som kom med avslöjandet, Sofie Löwenmark, uttalar sig nu för SVT om sitt arbete.

– Drivkraften för mig är att vi har den här extrema miljön som dessutom har växt ganska rejält och skaffat sig djupa rötter som inkräktar på människors vardag i utsatta områden. Jag tycker att det har varit alldeles för underbevakat under lång tid, säger hon till SVT.

– I vardagen så är de som drabbas av islamisters kontrollbehov i första hand muslimer och andra minoritetsgrupper, tillägger hon.

Vidare uppger Löwenmark att man möts med en helt annan skepsis när man granskar islamism än om man granskar exempelvis högerextremism.

– Att granska den högerextrema miljön har varit helt oproblematiskt – med all rätt vill jag understryka – men att granska jihadism och islamism har varit svårare. Det har kommit med en slags misstro kring om det finns bakomliggande orsaker.

Hon berättar också att hon många gånger fått motta hot på grund av sitt arbete. Nu senast efter granskningen om SR-journalistens förhållande med Raad Al-Duhan.

– Jag fick ett otrevligt samtal av någon som först ville veta var jag befann mig, och sedan sa sig veta var jag befann mig.

Löwenmark hyllas på Twitter efter reportaget, bland annat av terrorforskaren Magnus Ranstorp.

 

Journalisten och författaren Per Brinkemo instämmer i kören.

 

Läs även: Sveriges Radios VD: Extern utredning av oss bryter mot grundlagen

Läs även: Professor kräver utredning av islamistskandalen på Sveriges Radio: ”Fakta måste redovisas”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag