S nya varning: SD hotar Mello på SVT

Bild: Nyheter Idag/Petit Angevin/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 13 mar 2023 2023-03-13
E-post 0

Innan valet varnade Socialdemokraterna för att Sverigedemokraterna hotade bland annat svensk säkerhet och A-kassan. Efter valet skruvar man ned varningarna, och larmar nu om att SD hotar melodifestivalens fortsatta sändningar i SVT.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och partiets kulturpolitiska talesperson Lawen Redar kommer med den senaste varningen om SD.

Anledningen är en parlamentarisk kommitté fått i uppdrag att utreda hur public service-uppdraget ska regleras från och med 2026, samt föreslå vad som ska ingå i uppdraget under tillståndsperioden 2026–2033.

I direktivet står bland annat att ”bredare produktioner som underhållning och större sportevenemang kan som regel levereras av kommersiella aktörer”, vilket Baudin och Redar tar som utgångspunkt för sin varning om att Melodifestivalen, Vinter-OS och andra kommersiella sändningar kan få stryka på foten i SVT:s utbud i framtiden.

Läs även: Strandhäll varnar för att släppa fram Kristersson: ”SD-styrd marionettregering”

”Sverigedemokraternas attacker riskerar nu att skapa ett extremt smalt utbud där ’Vinterstudion’, Mello och mycket mer stryker med. Vi socialdemokrater står fast vid att framtidens public service fortsatt ska ha ett brett uppdrag” varnar därför Baudin och Redar.

Samtidigt står det även i direktivet att ”det kan dock finnas skäl att vissa sådana produktioner alltjämt tillhandahålls av public service. Ett mångsidigt utbud är viktigt för att public service ska vara en angelägenhet för hela befolkningen.”

I en motion undertecknad Aron Emilsson med flera riksdagsledamöter från SD från oktober 2021 står emellertid att ”De senaste åren har bolagen fått kritik för att ägna sig i allt för hög grad åt innehåll som den kommersiella marknaden kan tillhandahålla, med ett lågt bildningsvärde. Public service borde i mindre utsträckning ägna sig åt innehåll som är kommersiellt gångbart. Bolagen bör samtidigt se över hur de kan säkra att de lever upp till uppdraget om kvalitet. Verksamheten bör bli smalare och vassare.”

Nyheter Idag har varit i kontakt med Sverigedemokraterna med förfrågan om partiets inställning till om Melodifestivalen bör sändas på Public Service.

”Sverigedemokraterna menar att public service behöver ses över” skriver partiets kulturpolitiska talesperson Alexander Christiansson och fortsätter:

”Allt eftersom medievärlden har förändrats och den digitala utvecklingen erbjuder nya kanaler och möjligheter för människor att konsumera underhållning behöver ett skattefinansierat public service diskuteras. Till skillnad från socialdemokraterna anser vi att vårt jobb som politiker är att effektivisera och förvalta skattebetalarnas medel på bästa sätt.

Nu har Tidöpartierna precis tillsatt en utredning vilket vi hoppas skall leda till en konstruktiv dialog där även dessa frågor skall behandlas. Resultatet av den utredningen kommer förhoppningsvis att leda till ett mer effektivt public service.

Vilket programinnehåll som kan sändas av mer kommersiella aktörer är inte upp till mig att ta ställning till.”

Läs även: SVT slopar könskrav till Melodifestivalen 2022

Läs även: Ibn Rushd-chefen: Tidöavtalet hot mot ”svenska värderingar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag