S vill förbjuda vinster i skolan

Anna Ekström (S). Foto: Skärmdump från SVT
  • Tisdag 21 sep 2021 2021-09-21
E-post

Socialdemokraternas partistyrelse föreslår ett förbud mot vinster i skolan. Förslaget presenteras av utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff och ska tas upp på partiets kongress i november.
– Vi vill att lagstiftningen ska ändras så att de skattemedel som vi gemensamt investerar också går till skolan, säger Ekström.

Socialdemokraternas partistyrelse kommer föreslå förbud för vinster i skolan till partiets kongress i november. Förslaget presenteras av utbildningsministern Anna Ekström (S) på en pressträff på tisdagen.

– Vi vill att lagstiftningen ska ändras så att de skattemedel som vi gemensamt investerar också går till skolan, säger Ekström enligt Svenska Dagbladet.

Trots ett vallöfte om vinstbegränsning under valrörelsen 2018 har partiet inte drivit frågan sedan januariavtalet slöts med Liberalerna och Centerpartiet.

LÄS ÄVEN: Liberalerna lämnar Januariavtalet:”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”

Förslaget innebär inte att man vill förbjuda friskolor eller avskaffa det fria skolvalet enligt Ekström

– Men i svensk skola ska fokus vara på kunskap och bildning, inte på vinstjakt, säger hon.

Vänsterpartiets förra partiledare Jonas Sjöstedt skriver i ett inlägg på Twitter att det är ett mönster att Socialdemokraterna föreslår vinstförbud innan val utan att följa upp under mandatperioden.

”2014 svängde S före valet och ville ta bort vinsterna, efter valet ville de inte lägga förslaget. 2018 ville de ha bort vinsterna, sedan skrev de in i Januariavtalet att de skulle vara kvar”, skriver han i inlägget.

LÄS ÄVEN: Över en halv miljon flyttades från förskola till islamistförening – gift par döms för bokföringsbrott

LÄS ÄVEN: Friskola plockar 152 miljoner kronor i ”vinst” – Får 20 miljoner extra i läxhjälpsbidrag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag