Så kopierades alla mejl på SD-servern – Planerar läcka inför Landsdagarna

Ett av mejlen som Nyheter Idag tagit del av visar vem som hämtade hårddisken med en kopia på mejlsystemet. Bilden är ett montage. Foto: Wikimedia Commons
  • Tisdag 24 nov 2015 2015-11-24
E-post 148

STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag, genom hemliga dokument, avslöja helt unika uppgifter om vad som i hemlighet ägt rum i partiet Sverigedemokraterna när hela partiets interna mejlserver kopierades. ”Enligt mailservern och Ballou har en USB-disk anslutits till den och en kopia tagits”, skriver partiets systemutvecklare, Edward Plainview, i ett internt SD-mejl.

Vid tiotiden den sjätte april i år kliver en man in hos webbhotell-företaget Ballou i Karlskrona. Det var en udda dag att besöka webhotellet, det var annandag påsk, alltså en röd dag, just den här måndagen.

Men det var också ett udda ärende. Och det var bråttom. En extra avgift, ett så kallat ”jourpris” om 4500 kronor plus moms hade godkänts, ärendet kunde inte anstå trots att det var helgdag.

Mannen som klev in hos webbhotell-företaget heter Matthew Bonnor och arbetade vid den här tiden inom Sverigedemokraternas tjänstemannaorganisation, men han är även invald för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Lund. När han klev ut igen hade han en okrypterad hårddisk med en kopia på hela partiets interna mejlsystem.

Medlemsutskottet diskuterade uteslutningar av SDU-topparna

Onsdagen första april, dagen innan den USB-disken pluggats in i webbhotellets serverar, hade partiets medlemsutskott ett möte. På agendan stod att ta beslut i fråga om en rad personer skulle uteslutas.

Två av dem var SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne. Det var en rad namn som var aktuella och en källa i partiet uppgav till Nyheter Idag vid denna tidpunkt att ”massuteslutningar” var förestående.

Det gemensamma för de individer som blev föremål för uteslutning var att de i medier beskrevs som en opposition mot partiledningen. Partiledningen å sin sida var oroad över att ungdomsförbundet och personer kopplade till SDU-topparna var på väg i en ideologiskt avvikande riktning. Det som brådskade på medlemsutskottets ärendeberedning var att William Hahne med SDU:s stöd lyckats ta över SD:s Stockholmsavdelning månaden innan.

”Disken är tydligen formaterad”

Dagen efter USB-disken hämtats, den sjunde april, var en vanlig arbetsdag och då skrev partiets systemutvecklare Edward Plainview ett mejl med anledning av att en disk anslutits till partiets mejlserver under hela påskhelgen och att en kopia på mejlsystemet hade tagits.

En komplett kopia på samtliga mejl inom partiet är oerhört känsligt material och kräver hantering med stor säkerhet. Plainview var bekymrad över att en okrypterad kopia hade tagits på mejlservern och frågade partiets dåvarande operativa chef, alltså partiets högst uppsatta tjänsteman, Martin Karlsson, om han visste mer om den okrypterade hårddisken.

”Enligt mailservern och Ballou har en USB-disk anslutits till den och en kopia tagits. Disken hämtades igår, röd dag. Skulle du kunna berätta var den här disken finns?”, frågar Plainview i sitt mejl till Martin Karlsson.

När Plainview får ett svar på sina frågor från Martin Karlsson anar han oråd. Karlsson förklarar att han trodde det aldrig gjorts någon backup på systemet och i mejlet antyder han att detta var orsaken till att en kopia på hela mejlsystemet hade tagits.

Han förklarar senare att ”tydligen finns det en okänd backup” och hänvisar till det automatiserade backupsystem som alltid funnits.

Utan att ha fått frågan poängterar Karlsson att den okrypterade disken ska vara formaterad. Det betyder att all information, alltså kopian på hela mejlsystemet, ska vara raderat. Men den enda uppgiften att så ska ha skett är enbart en referens till ett samtal med en kille som heter ”Jimmy”.

”Har pratat med Jimmy om detta. Disken är tydligen formaterad och finns hos honom”, skriver Martin Karlsson till Edward Plainview.

Interna mejl börjar läcka till medier

Samtidigt som Plainview försöker bringa klarhet i varför en okrypterad hårddisk med en kopia på all intern mejlkorrespondens är på vift pågår en konflikt i partiet. Det var den sjunde april Edward ställde frågor till Martin Karlsson om hårddisken – samma dag kunde Nyheter Idag avslöja att SDU-topparna och en rad andra profiler i partiet var på väg att uteslutas.

Striden om uteslutningarna pågår nu inför öppen ridå. Den åttonde april berättar tidningen Aftonbladet att Camilla Jonasson, då engagerad i SDU, gick till frontalangrepp mot partiledningen och beskrev att de drabbats av ”vidrig maktfullkomlighet”.

Ännu en dag senare, den nionde april, publicerar Aftonbladet nästa artikel i konflikten. Då har någon tipsat tidningen om att presschefen Henrik Vinge ätit lunch med en man från det italienska partiet La Destra. Vinge var en av de personer som ansågs vara lojal med partiledningen.

La Destra är ett parti som beskrivs ha kopplingar till fascism.

Medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson ger den 11 april en intervju i Sydsvenskan där han redogör för anklagelsepunkterna mot SDU-topparna och antyder att SD kan komma att upplösa hela ungdomsförbundet och bilda ett nytt.

Vid denna tid var splittringen total mellan moderparti och ungdomsförbund och konflikten ökade dag för dag. Mindre än två veckor senare står det klart att William Hahne gjort en polisanmälan mot partikamraten Maria Danielsson – samma Maria Danielsson som Hahne också utmanade om ordförandeposten över lokalavdelningen SD Stockholm stad.

Och det hela uppdagades i medier genom interna mejl som Expressens journalist David Baas tagit del av.

”Expressen har tagit del av interna mejl och kontoutdrag som skickats till partistyrelsen där hon anklagas för att ha använt partidistriktets pengar till ’privat konsumtion och andra orättfärdiga utgifter’ – bland annat inköp på Systembolaget för tusentals kronor”, stod att läsa i Expressen.

Hur interna mejl kommit till Expressen vet ingen, men nu börjar partimedlemmar ana oråd. Någon som har tillgång till interna mejl förefaller använda dessa i syfte att öka chanserna för den SDU-falang som är i opposition mot partiledningen.

Martin Karlssons nya IT-kille anställd i hemlighet

När allt fler i partiet ställer sig frågan hur Expressens David Baas får tillgång till interna mejl fattas misstankar om att något inte går rätt till. Edward Plainview , som redan var bekymrad över att mejlsystemet kopierats, får veta att en ny IT-kille har börjat arbeta i partiet vid namn ”Jimmy” – en anställning som Plainview i sin roll som systemutvecklare borde ha känt till. Men den här uppgiften var märkligt nog helt ny för Plainview, enligt intern mejlkorrespondens.

Det kom att visa sig att den nya IT-killen, som i mejl omnämns som ”Jimmy”, arbetade i Kristianstad och var anställd av partiets operativa chef Martin Karlsson. I ett mejl från Karlsson till webhotellet refereras till den nya IT-killen, det var han som skulle komma till företaget för att koppla in hårddisken. Ett jobb som enligt samma mejlkorrespondens ser ut att vara på uppdrag av Martin Karlsson.

Det mejlet var skickat första april till webbhotellet i Karlskrona, alltså två dagar innan Edward Plainview upptäcker att systemet kopieras på en extern hårddisk. Säkerhetsrutinerna är sådana att webbhotellet behöver veta vem som kommer och att denne också kan legitimera sig.

Och det måste vara någon med behörighet som godkänner att en tredje person, i det här fallet IT-killen Jimmy, får tillgång till servern. Den behörigheten förefaller Martin Karlsson ha haft i egenskap av operativ chef.

Dagar innan Landsdagarna – Expressens David Baas har fått ”internt material”

Igår kunde Nyheter Idag berätta om ett hemligt dokument som berättar om en vilja att avsätta Richard Jomshof och Mattias Karlsson på partiets kongress, kallat ”Landsdagar”. I dokumentet utlovas även avslöjanden som ska visa på Karlssons och Jomshofs påstådda korruption. I samma dokument framgår av ändringshistoriken att det är ändrat av Martin Karlsson, men skapat av ”Matthew” – alltså samma Matthew som hämtade en hårddisk hos webhotellföretaget med en kopia på hela partiets mejlsystem.

Bara dagar innan partiets Landsdagar arbetar tidningen Expressens journalist David Baas med nya uppgifter som förefaller handla om partitopparna i SD. Sent på måndagen, samma vecka som Landsdagarna, skriver Mattias Karlsson en statusuppdatering på sin Facebooksida.

”Blev tidigare idag konfronterad av SD-jägaren David Baas på Expressen för andra gången på mindre än en vecka. Än en gång med internt material. Märks att Landsdagarna närmar sig. Mina belackare verkar verkligen ha bestämt sig för att till varje pris försöka ta heder och ära av mig. Kommer nog figurera ganska flitigt i pressen de närmaste dagarna. Tro inte allt ni ser och hör”, skriver Karlsson.

När Nyheter Idag kontaktar Matthew Bonnor är han fåordig i telefonen när vi ställer frågor om den okrypterade hårddisken med en kopia på partiets interna mejlserver. Han hänvisar till ett avtal om vad han får säga och inte säga om sitt tidigare arbete i Sverigedemokraterna.

– Jag… ehh, ja. Ska se här. Det är ju så att det finns avtal också som gäller vad jag får lov att säga om mitt jobb och inte. Och det vill inte jag bryta. Sedan den 23 maj i princip har jag bara lämnat all partiverksamhet egentligen, svarar Bonnor i telefonen.

Det finns även ett dokument som jag har fått. Det handlar om ”rädda vårt parti”. Det står att du har upprättat det och att dokumentet har funnits hos Martin Karlsson?

– Ehm.. Jag kan inte kommentera det på grund av pågående polisutredning, eller rättare sagt åklagarutredning.

Än en gång refererar Bonnor till ett avtal, som enligt honom, förhindrar honom att kommentera någonting.

– Hade jag kunnat, så hade jag ju kunnat förklara lite grejjer som är… ja, lite grejjer runt omkring allting. Men i och med att jag har ett avtal så kan jag inte säga någonting.

Läs också: Så har vi arbetat med avslöjandena om den hemliga maktkuppen

Nyheter Idag har även talat med Martin Karlsson. Han avböjer att kommentera våra uppgifter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag