Säkerhetsvakt ingrep inte mot Manchesterbombare – var rädd att stämplas som rasist

Blomsterhav i Manchester efter bombdådet 2017. Bild: Tomasz "odder" Kozlowski/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 29 okt 2020 2020-10-29
E-post 582

En säkerhetsvakt som arbetade vid Ariana Grande-konserten som terrorbombades 2017 fick en ”dålig känsla” av självmordsbombaren Salman Abedi men vågade inte kontrollera honom av rädsla för att stämplas som rasist, avslöjar en utredning kring dådet.

Abedi, som var klädd i svart, rapporterades till säkerhetsvakter en kvart innan han utlöste sin bomb, som dödade 23 personer inklusive Abedi själv. Tio av de döda var under 20 år och det yngsta dödsoffret var en 8-årig flicka.

Läs även: Salman Abedi identifierad som självmordsbombaren i Manchester

Säkerhetsvakten Kyle Lawler var 18 år gammal vid tidpunkten för dådet, och befann sig bara några meter från Abedi, skriver BBC. Lawler hade uppmärksammats på Abedi, men ansåg inte att han hade skäl att kontrollera honom.

– Jag fick bara en dålig känsla av honom men hade ingenting som rättfärdiga det, sade Lawler i ett uttalande för utredningen.

Lawler sade till utredare att han försökte komma i kontakt med säkerhetsavdelningens kontrollrum, men när han inte kom fram på grund av radiotrafiken gav han upp försöken.

– Jag kände mig osäker på vad jag skulle göra. Det är väldigt svårt att definiera en terrorist. Vad jag visste kunde han mycket väl vara en oskyldig asiatisk man, sade Lawler till utredningen, och tillade att han var rädd för att stämplas som rasist.

– Jag var rädd för att ha fel och för att stämplas som rasist om jag fick det hela fel, och att jag skulle få problem. Det fick mig att tveka, sade Lawler, som säger att han känner skuldkänslor.

Läs även: Här flyr människor i panik efter terrorattacken i Manchester

Läs även: IS anhängare över hela världen firar attacken i Manchester

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag