Säpo: IS-återvändare kan utgöra hot

En kvinnlig IS-krigare med en rysk automatkarbin. Foto: Faksimil Youtube
  • Måndag 13 sep 2021 2021-09-13
E-post

Säpo varnar nu för att personer som återkommer till Sverige efter att ha varit anslutna till terrororganisationen Islamiska Staten kan utgöra ett säkerhetshot, rapporterar SVT. Enligt Säpo ska vissa av IS-återvändarna vara fortsatt aktiva i radikala miljöer efter återkomsten till Sverige.

– Jag kan konstatera att det finns personer som kan stödja verksamheter på olika sätt. Det finns också personer som kan försöka attrahera andra att ansluta sig till olika typer av organisationer och sammanslutningar. Rekrytering till extremistmiljöer, helt enkelt, säger Säpos presschef Karl Melin till SVT.

Melin säger till SVT att alla återvändare kontrolleras av Säpo.

– De görs dels direkt när en person återvänder men också kontinuerligt, säger Melin.

Läs även: IS-kvinnor anhållna för krigsförbrytelser

På måndagen i förra veckan landade tre IS-kvinnor med sex barn på Arlanda utanför Stockholm efter att ha utvisats på livstid från Syrien.

Kvinnorna och deras barn har internerats i läger i Syrien sedan IS militära förlust, och de syriska myndigheterna har inte bevis för att fälla kvinnorna för några brott.

Två av kvinnorna greps av polis vid ankomst till Sverige som misstänkta för krigsförbrytelser men släpptes senare.

Läs även: Svensk IS-kvinna ångrar sig – vill bli utvisad till Sverige

Läs även: IS-kvinna döms för brott i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag