SD-initiativ för företagen röstas ned av samtliga övriga partier

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 23 apr 2020 2020-04-23
E-post 1682

På torsdagen röstade samtliga övriga partier nej till SD:s utskottsinitiativ för att sätta press på regeringen att ge ytterligare stöd till coronakrisande företag. Tidigare har bland annat M krävt ett direktstöd till företag som drabbats av coronakrisen, och SD:s partiledare Jimmie Åkesson har uppmanat de borgerliga partiledarna att stödja initiativet i ett inlägg på Facebook.

I inlägget skriver Åkesson att det verkar ”finnas en majoritet i riksdagen för sådant direktstöd, men besluten fördröjs av att övriga oppositionspartier inte vill sätta ner foten”.

”Ulf, Ebba, Nyamko och Anders: Vad väntar ni på?” avslutar Åkesson sitt Facebook-inlägg.

Läs även: SD: Löfven försökte vilseleda om första sjukdagen

Tidigare på onsdagen skrev Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett Facebook-inlägg att M vill samla en riksdagsmajoritet ”för att rädda jobb och företag”.

”Det är mycket bättre att rädda jobb och företag nu, än att vänta på att de ska gå omkull – och därefter lägga stora summor på a-kassa för att många har förlorat jobbet” skriver Kristersson i inlägget, som föreslår ”större och snabbare direkta stöd till företag som var friska innan coronapandemin drog in över världen”.

Läs även: Kristersson sätter press på Löfven: Masstester kan rädda liv och stoppa massarbetslöshet

Kristersson skriver att han ”hoppas att vi tillsammans med L, C, KD och SD kan föra konstruktiva samtal i finansutskottet, nu när alla förslagen är på bordet”.

Som förslag från M för att rädda företagen räknar Kristersson upp ett stöd för fasta kostnader för företag som förlorat stora inkomster, slopade arbetsgivaravgifter för två månader i taget och möjlighet för heltidspermittering utan krav på kollektivavtal.

På tisdagen sade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att L i första hand kommer fortsätta samarbeta med regeringen och Centerpartiet.

– Budgetsamarbetet sker inom våra fyra partier och det är där vi ska se till att vi får igenom så mycket som möjligt, sade Sabuni enligt TT.

Läs även: Åkessons miljardsatsning för att rädda jobben – sänker biståndet

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag