SD: ”Tack Annie Lööf för att du släppte igenom vår budget”

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 25 nov 2021 2021-11-25
E-post

Kritiken mot Annie Lööf har varit hård sedan det stod klart att Centerpartiet inte skulle stödja regeringens budget, vilket innebar att den blågula budgeten skulle vinna omröstningen. Men Sverigedemokraterna tackar Lööf för hjälpen med budgetsegern, som Mattias Karlsson (SD) kallar ”Sverigedemokraternas största seger sedan bildandet”.

Efter att det stod klart att Centerpartiet inte skulle stödja regeringens budget var kritiken mot partiledaren Annie Lööf hård under onsdagen, i synnerhet från Miljöpartiet.

Läs även: MP rasar mot Annie Lööf: ”Har spelat ett fulspel som nu går över gränser”

– Jag är väldigt besviken på C och Annie Lööf som släpper fram en budget som SD har förhandlat fram, när vi lovat gemensamt att inte ge utrymme till dem, sade klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) till Svenska Dagbladet.

– Det får finnas några gränser för Annie Lööfs ego. Hon har spelat ett fulspel som nu går över gränser. Den här budgeten som hon väljer att släppa fram är en anti-klimatbudget mitt i en klimatkris, sade MP:s ekonomiska talesperson Karolina Skog till SvD.

– Sverige kommer att ha en statsbudget som för första gången är framförhandlad av ett högerextremt parti. Att Centerpartiet aktivt ser till att den situationen har uppstått har jag oerhört svårt att förstå, sade Märta Stenevi till Aftonbladet.

Även från högern, vars budget gick igenom tack vare att C inte stödde regeringens, kom kritik mot Annie Lööf under onsdagen.

– Det är mycket bättre för Sverige om vår budget vinner i eftermiddag men det är klart att vi i längden inte kan hålla på att separera regeringsmakten från den politik som regeringen vill föra. Det är en orimlighet, sade Ulf Kristersson (M) till Svenska Dagbladet innan budgetomröstningen.

– Alla som lägger sin röst på Centerpartiet är också med på att skapa fortsatt kaos i Sveriges riksdag, sade Nyamko Sabuni till SvD.

Bara ett parti tackade Annie Lööf för att hon lät deras budget gå igenom, nämligen Sverigedemokraterna. I ett inlägg på Twitter skriver SD ”Tack @annieloof för att du släppte igenom vår budget!”.

I ett inlägg på Facebook kallar Mattias Karlsson (SD) budgetsegern för ”Sverigedemokraternas största seger sedan bildandet”.

Efter att den blågula budgeten vunnit riksdagsomröstningen valde dessutom MP att lämna regeringen, vilket fick till följd att Magdalena Andersson lämnade in sin avskedsansökan som statsminister bara timmar efter att hon godkänts av riksdagen. Andersson väntas emellertid åter godkännas som statsminister för en ren S-regering.

Läs även: Blågul budget vann

Läs även: Miljöpartiet lämnar regeringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag