Sex frias från brutal gängmisshandel av bilförare – 15-åring döms till ungdomstjänst

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 26 feb 2020 2020-02-26
E-post 11352

BORÅS Sex personer frias för grov misshandel av en bilist i oktober, medan en 15-åring döms till samhällstjänst för misshandel. Bilisten konfronterade ett ungdomsgäng efter att ha fått ett ägg kastat på bilen, och misshandlades brutalt innan han flydde till en närliggande polisstation.

En bilförare i Borås utsattes för en brutal misshandel i oktober när han konfronterade ett ungdomsgäng som han trodde kastat ägg på hans bil.

Mannen, som är i 25-årsåldern, överfölls av ett gäng på 10-15 personer med sparkar och slag, men lyckades till sist fly till den närliggande polisstationen.

Läs även: Man fick käken sönderslagen – polisen vägrar ge ut signalement

– Han var så skadad när han kom till polishuset att vi kallade på ambulans direkt. Hans käke var avslagen och även tänder utslagna och han har nu opererats på Sahlgrenska, sade polisen Jan Johansson till SVT Nyheter Väst.

Även mannens bil slogs sönder av gänget, som dessutom filmade delar av misshandeln och delade den på Snapchat, vilket blev en del av bevisföringen mot gänget under rättegången.

Men bevisningen räckte inte hela vägen fram. På tisdagen friades sex av sju misstänkta gärningsmän för grov misshandel av Borås tingsrätt.

Läs även: Dömdes till långa fängelsestraff för gängmord på öppen gata – frias i hovrätten

De friade är mellan 15 och 21 år gamla, och en av dem, en 15-åring, döms för skadegörelse och olovlig körning till ungdomsvård.

En 15-åring dömdes mot sitt nekande för misshandel till 30 timmars ungdomstjänst, vilket motsvarar ett straffvärde på en månads fängelse för en vuxen person.

15-åringen och hans vårdnadshavare döms också till att betala 7 000 kronor i skadestånd till brottsoffret.

– Man kan konstatera att tingsrätten inte tycker att bevisningen räcker fullt ut. Det tyckte jag att den gjorde, det var därför jag väckte åtal, säger åklagare Anna Arvidsson till SVT Nyheter Väst.

– Tingsrätten har motiverat sin dom och jag ska analysera den för att se om det blir aktuellt med ett eventuellt överklagande, fortsätter Arvidsson.

Läs även: Ensam polis attackerad av gängkriminella i Borås

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag