Skurups slöjförbud prövas – har lagligt stöd enligt professor

Kvinna i slöja. Foto: Daniele Febei
  • Fredag 28 feb 2020 2020-02-28
E-post

SKURUP Skurups planerade förbud mot slöja i kommunens förskolor och skolor har stöd i svensk lag, enligt en professor vid Lunds universitet som skrivit ett rättsligt utlåtande när förbudet ska prövas i förvaltningsrätten. 

Skurups planerade slöjförbud har stöd i Europakonventionen och därmed även i svensk lag, säger Professor Reinhold Fahlbeck vid Lunds universitet till SVT Nyheter Skåne.

– Det är utifrån ett juridiskt perspektiv och det speglar inte mina personliga åsikter, säger Fahlbeck, som ligger bakom det rättsliga utlåtande som Skurups kommun har lämnat in till förvaltningsrätten.

Läs även: Tjänstemän kördes över – nu införs slöjförbud i skånska Skurup: ”Här är det jämställdhet som gäller!”

Skurups beslut om att införa ett slöjförbud har överklagats av bland andra Vänsterpartiet till förvaltningsrätten, som begärt in ett yttrande från kommunen.

”Europadomstolen har vid ett antal avgörande prövat om muslimsk sjal (hijab) kan förbjudas i offentlig undervisningsverksamhet. Europadomstolen har vid samtliga dessa fall godtagit förbud att bära muslimsk sjal eller liknande” står det bland annat i yttrandet.

Professor Reinhold Fahlbeck påpekar att Europadomstolen står högre än svensk lag.

– Det är Europakonventionen som står högst upp i den juridiska hierarkin och det är också den vi ska rätta oss efter, säger Fahlbeck.

Läs även: Partiet Nyans anmäler Skurups kommun för slöjförbudet

Johan Bolinder (M), ordförande i kommunstyrelsen, säger till SVT Nyheter Skåne att man visat att det planerade slöjförbudet har lagligt stöd.

– Vi menar att rättspraxis visar att det är möjligt med ett förbud, säger Bolinder.

Socialdemokraterna i Skurup menar emellertid att förbudet kan skada kommunens anseende.

– Vi är emot generella förbud och vi tror att det kan skada Skurups varumärke och kan påverka människor att inte vilja flytta hit, säger Magnus Alm (S), ledamot i kommunstyrelsen, till SVT Nyheter Skåne.

Läs även: SD i Skurup: ”Vi kan aldrig acceptera bidragsbrott”

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag