Södermalmspolisens chef kritisk till DN-citat: ”Jag har inte pratat specifikt om Sverigedemokraterna”
STOCKHOLM Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen, påstås i en artikel i DN ikväll ha sagt att polisen håller inne på känsliga uppgifter om gärningsmäns etnicitet för att inte ”spela Sverigedemokraterna i händerna”. Men det citatet vill han inte kännas vid.
– Jag har inte pratat specifikt om Sverigedemokraterna, säger han till Nyheter Idag.
”Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen”.
Så påstås Södermalmspolisens chef Peter Ågren ha uttalat sig för Dagens Nyheter när han blev kontaktad av tidningen apropå brott som människor med invandrarbakgrund gör sig skyldiga till. Uttalandet ska han ha gjort i egenskap av myndighetsperson, något som hade kunnat bli ett fall för Justitieombudsmannen eftersom en myndighet inte får ta ställning för eller emot ett politiskt parti.
Men citatet är inte något som Ågren vill kännas vid, säger han till Nyheter Idag.
– Jag har inte pratat specifikt om Sverigedemokraterna, säger han.
– Jag har pratat om främlingsfientliga krafter, det kan det finnas lite överallt så man kan inte bara peka ut Sverigedemokraterna i det.
Så det här citatet vill du inte kännas vid?
– Sverigedemokraterna nämndes i samtalet, men inte specifikt att det var just ett enskilt politiskt parti som vi vände oss mot utan det var främlingsfientliga krafter som vi ansåg inte skulle kunna hantera den här informationen på ett riktigt sätt.
Stockholmspolisen har fått skarp kritik från flera olika håll för att man inte tidigt gick ut och informerade från centralt håll om övergreppen i Kungsträdgården i somras. Nyhetstipsen, som sedermera tystades ned, kom istället från enskilda polismän och andra polisanställda som själva varit på plats och sett kaoset och ingripit mot övergreppen.
Kritisk till politisk korrekthet
Ågren är mycket kritisk till det politiskt korrekta medieklimat som råder i Sverige där han i egenskap av polis ständigt måste vara på sin vakt för att inte bli stämplad som rasist.
– Vi kan ju inte ta upp och börja prata om vad det är för gärningsmän och vad det är för etnicitet och varifrån folk kommer och sådana saker. Det kan vi inte för i media blir det oftast vänt åt fel håll ifrån det som är själva problematiken, säger han och fortsätter:
– Om vi går ut med ett signalement till exempel så kan vi inte beskriva det på minsta lilla sätt som kan uppfattas som att vi hänger ut någon specifik grupp. Det tar alldeles för mycket tid och energi från oss att vi hela tiden ska försvara det vi gör när vi blir beskyllda för att vara rasistiska och fascistiska. Det är en problematik för oss hur media hanterar verkligheten, skulle man kunna säga.
Samtidigt är Ågren orolig för vad som kan hända i samhället om polisen plötsligt öppet skulle börja redogöra för vilken etnicitet eller bakgrund gärningsmän har.
– Man får också titta på vad får det för konsekvenser? Det är det vi varit oroliga för. Drar det igång en stor mobb, en reaktion som får en massa människor som inte har med det här att göra att de blir utsatta också.
– Retoriken från främlingsfientliga krafter är att man drar alla över en kam.
Finns det inte en risk att många unga tjejer tappar förtroendet för polisen och inte vågar anmäla sådana här sexbrott när de tystas ned? Är inte det allvarligt?
– Det är jätteallvarligt och det är något vi måste komma till rätta med för det är brottsoffret vi måste ta hänsyn till i första hand, säger han innan han avslutar med en uppmaning till alla journalister:
– Vi måste mogna till här och våga ta upp de här bitarna och om vi vågar prata om det här då måste också rapporteringen och debatten föras på ett ansvarsfullt sätt i media också.