Stoppad corona-app kostar skattebetalarna en halv miljon i månaden

Pressbild. Foto: Johan Eklund/MSB
  • Lördag 9 maj 2020 2020-05-09
E-post 2209

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap direktupphandlade en app för kartläggning av corona som stoppades av Folkhälsomyndigheten. Men trots att appen stoppats löper avtalet vidare till en kostnad på minst 590 000 kronor varje månad.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen samarbetade med att ta fram en app för att kartlägga corona-symptom och ändrade beteenden på grund av pandemin. Men appen stoppades av Folkhälsomyndigheten.

Läs även: Ny miljardrullning när Göteborg planerar Sveriges dyraste simhall

Trots det fortsätter appen, som tagits fram i samarbete med det privata hälsoteknikbolaget Platform24 Healthcare, som ägs av Wallenbergkoncernens investmentbolag Investor och Apoteket AB, att kosta skattebetalarna minst 590 000 kronor i månaden, avslöjar Arbetaren.

Ett avtal tecknades mellan  Åke Holmgren, enhetschef på MSB, och Platform24 Healthcare den 9 april. Men appen och avtalet innebar flera problem.

Bland annat innebär ett samarbeta mellan apputvecklaren och molntjänsten Amazon att USA har rätt att begära ut data från servrarna, enligt den nya amerikanska lagstiftningen CLOUD Act.

Dessutom tecknades avtalet inte i enighet med svenska regler för upphandling, vilket enligt MSB skedde på grund av att coronakrisen innebar att det var bråttom, något som medger undantag för direktupphandlingar.

Avtalet löper på obestämd tid – och trots att Folkhälsomyndigheten alltså stoppat appen kommer Platform24 Healthcare enligt avtalet få ut minst 590 000 kronor i månaden i skattepengar.

Läs även: Slöseriombudsmannen presenterar: 13 exempel på slöseri med skattemedel

Anders Asplund,chefsjurist på Upphandlingsmyndigheten, är kritisk.

– Om det är en brådska och absolut nödvändigt, så får du direktupphandla. Men den synnerliga brådskan kan inte vara för evigt. Man kan inte hänvisa till synnerlig brådska år ut och år in, säger Anders Asplund till Arbetaren.

Även Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt med inriktning mot offentlig upphandling, är kritisk till hur det hela har gått till.

– De skriver att grunden för direktupphandlingen är att det är så bråttom, men om det här projektet ännu inte dragit igång verkar ju så inte vara fallet, säger Sundstrand till Arbetaren.

Läs även: MSB beställde rapport som uppmanar till ekonomiska sanktioner mot Nyheter Idag

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag