Student kidnappades av gäng – hölls fången i nio timmar

  • Onsdag 13 nov 2019 2019-11-13
E-post 4634

STOCKHOLM/ESKILSTUNA Studenten skulle bara gå från tunnelbanan hem när en bil stannade intill honom och tre personer hoppar ut. Under knivhot tvingades han in i bilen och en nio timmar lång mardröm tog sin början. Han utsattes för dödshot och upprepad misshandel av kidnapparna som ville åt pengar. I Eskilstuna fritogs han av polis, och nu åtalas fyra personer för det brutala människorovet.

Polis i Eskilstuna kallades på förmiddagen den 10 augusti till ett bostadsområde efter att boende reagerat på att några personer i en bil uppträdde besynnerligt. Då inringaren kunde ange registreringsnumret upptäcktes att bilen var rapporterad stulen några dagar tidigare.

När polis kom till platsen flydde tre personer till fots medan två var kvar i bilen, och när polisen tilltalade den unge man som satt i baksätet började han gråta okontrollerat och hyperventilera. Han var äntligen fri.

Sedan han blev kidnappad vid fyratiden på morgonen – på väg hem ensam efter en krogkväll med några vänner – hade han utsatts för upprepad misshandel och fått motta flera hårda slag i ansiktet, blivit rispad med kniv och fått ett rep bundet runt ena handleden så att det kändes som att handen skulle sprängas. Gärningsmännen talade flera gånger om att döda honom, om att skära upp hans mage och om att skjuta honom. Han hade fått sitta i fosterställning med en huva över ansiktet och visste inte var han befann sig.

– Jag trodde vi var på väg ut till skogen liksom eller något sådant liknande och så här när man… I den kontexten liksom hör de sakerna så, jag tror ju, jag tror ju vid det tillfället att jag ska bli mördad, berättar han i förhör.

Kidnapparnas syfte var att få pengar. Han tvingades uppge sina koder och gärningsmännen loggade in på hans bank för att överföra pengar men misslyckades. Istället blev offret tvungen att ta ut 15 000 kronor från en bankomat, och när de på morgonen hade anlänt till Eskilstuna tog de med honom till olika bankkontor för att få honom att ta ut ytterligare 50 000 kronor, men eftersom gärningsmännen slarvat bort hans ID-kort kunde inga pengar tas ut.

Läs även: Grovt kriminella häktade för kidnappningen av 16-årig pojke

För att få offret att vara samarbetsvillig vid besöken på bankkontoren hade kidnapparna hotat att skjuta honom, men när han i förhör får frågan om han hade haft möjlighet att gå därifrån blir han närmast förvånad.

– Ja jag uppfattade det… eh… eh jag har inte tänkte den tanken, alltså… hur kan man…

– Men kände du att om du hade velat så hade du kunnat gå därifrån?

– Nej utan jag, utan de, de hade ju… alltså då var det liksom så här sj, sju timmar av konstanta hot liksom och också sedan hot om vad som skulle hända om det inte löste sig med pengarna. Så jag gi, att liksom… vara där if, också så här eftersom jag blev, ganska… så här psykiskt nedbruten under hela den här upplevelsen så kändes liksom inte som att gå därifrån var ett, ett alterna, alltså jag vet inte riktigt, jag har inte tänt den tanken liksom, svarar studenten.

Händelsen påverkade honom svårt, och han berättar att han varit paranoid och uppjagad efteråt. Dödsångesten satte sina spår.

Läs även: Anhörig till polis utsatt för kidnappningsförsök i Stockholmsförort

Nu åtalas fyra personer, tre män i 20-årsåldern och en 16-åring, för människorov. Straffvärdet är minst fyra års fängelse, men åklagaren anser att straffet borde bli hårdare än så.

– Det är en otroligt ful gärning som inneburit en total utsatthet för målsäganden, säger Lisa dos Santos till Aftonbladet.

Läs även: Rånare tvingade pappa att betala 5 000 kronor i lösensumma för sonen

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag