Student sa att det finns skillnader mellan könen – utreds av universitet för kränkande kommentarer

Bild: Dr V White/CC BY-SA 3.0
  • Söndag 16 maj 2021 2021-05-16
E-post 1416

DUNDEE En juridikstudent sa under en seminarium att kvinnor föds med kvinnliga könsorgan och att män är fysiskt starkare än kvinnor. Nu utreds hon av Abertay University för ”kränkande” och ”diskriminerande” kommentarer.

Lisa Keogh, 29, som studerar juridik på Abertay University i Dundee, Skottland, kommer utredas av skolan för ”kränkande” och ”diskriminerande” kommentarer efter att hon anmälts av andra studenter, rapporterar The Times.

Läs även: Lärare fick sparken – vägrade kalla elev för ”hen”

Keogh, som är tvåbarnsmamma, ska ha sagt att kvinnor föds med kvinnliga könsorgan och att det är ett faktum att män är fysiskt starkare än kvinnor.

Detta under ett videoseminarium om genus, feminism och lagen, där man bland annat diskuterade transpersoners rätt att delta i kampsportsturneringar med kvinnor.

– Jag trodde det var ett skämt. Jag trodde inte att den fanns en chans att universitetet skulle förfölja mig gör att jag utövar min lagliga yttrandefrihet, säger Keogh till The Times.

Under seminariet ska Keogh ha fått sin mikrofon tystad av föreläsaren och angripen av sina kurskamrater.

– Min avsikt var inte att vara kränkande, men jag deltog i en debatt och gav uttryck för mina uppriktiga åsikter. Jag var inte elak, transfobisk eller kränkande. Jag sa framförde ett grundläggande biologiskt faktum, säger Keogh till The Times.

–  För att vara tydlig, yttrandefrihet inom lagens gränser är inte bara tillåtet på Abertay utan uppmuntras starkt. Alla högskolor borde vara platser där kontroversiella, utmanande och till och med upprörande frågor kan debatteras på ett konstruktivt och kamratligt sätt, säger en talesperson för Albertays universitet till Mail Online och fortsätter:

–  Universitetet kommenterar inte disciplinärenden mot studenter och är skyldiga att utreda alla klagomål som inkommer.

Läs även: Vänsterpartiet stoppar vänsterdebattören Ekis Ekman – har ”fel” åsikt om transpersoner

Läs även: Wallström i blåsväder – anklagas för transfobi

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag