Svensk artist stoppad av franska katoliker – anklagas för satanism

Bild: El Aquelarre av Francisco de Goya.
  • Torsdag 9 dec 2021 2021-12-09
E-post

NANTES Katolska demonstranter stoppade en konsert med den svenska artisten Anna von Hausswolff i en kyrka i Nantes på tisdagen. Demonstranterna, som anklagar von Hausswolff för satanism, blockerade ingången och sjöng böner i kör.

På tisdagen stoppades den svenska artisten Anna von Hausswolff från att spela i en kyrka i franska Nantes av katolska demonstranter som blockerade ingången till kyrkan och sjöng böner i kör, rapporterar Le Figaro.

Läs även: BBC censurerar klassisk jullåt

Demonstranterna anser att von Hausswolffs musik är ”satanistisk”, då hon i låten ”Pills” sjöng att hon ”älskat med djävulen”.

Von Hausswolff skriver till Dagens Nyheter att en artikel tidigare publicerats på en konservativ katolsk hemsida där hon anklagades för att vara en ”översteprästinna för sataniska harmonier”.

”Ingen förstod riktigt allvaret i det här, men när vi väl var i kyrkan och det var dags att släppa in folk så hade det samlats nästan 100 demonstranter utanför porten, de blockerade ingången, skrek och sjöng hymner. Vi var inlåsta i kyrkan och hörde hur de vrålade utanför. När spänningar började uppstå mellan integralisterna och min publik så bestämde vi oss för att avbryta arrangemanget. Men ingen kom till skada och ingen tog till våld, tack och lov,” skriver hon till DN.

”Arrangören sa att det tydligen finns en konflikt mellan den mer progressiva grenen i franska katolska kyrkan och den konservativa. Dessa katolska extremister är resultatet av en växande extremhöger och jag lyckades hamna i mitten” skriver von Hausswolf vidare, och tillägger att hon ”trodde vi lämnat medeltiden bakom oss”.

Läs även: Kristna försöker stoppa satirisk TV-serie – protesterade till fel bolag

Von Hausswolf har tidigare varit i blåsväder för att hon hade på sig en t-shirt med det norska black metal-bandet Burzum när hon intervjuades av Dagens Nyheter 2013.

Burzum är kontroversiella då grundaren och frontfiguren Varg Vikernes bränt kyrkor, mördat en konkurrerande artist och bekänner sig till en form av hednisk nationalsocialism.

– Man gör det väldigt bekvämt för sig när man tänker ’det är viktigt att skilja på artisten och konsten’ samtidigt som man frontar med en person som är uttalat extremhöger. Speciellt i dessa tider där extremhögern – både den välekiperade och gatuextremhögern – går framåt, sade journalisten Christoffer Röstlund till SVT i samband med att fotografiet med Burzum-tröjan publicerades.

Läs även: Ville Karkiainen bara vara farlig?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag