Svenska elpriser kan chockhöjas när EU-förordning genomförs nästa år

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Lördag 28 okt 2023 2023-10-28
E-post

Elpriserna i Sverige kan chockhöjas med upp till 20 procent nästa år, när en EU-förordning som ska jämna ut priserna i unionen genomförs. Meningen är att villkoren ska förbättras för både konsumenter och producenter, men vinsten kommer hamna hos elproducenterna.

En ny EU-förordning som ska sänka elpriserna i södra Europa kan komma att höja dem i Sverige med upp till 20 procent nästa år, visar simuleringar från Svenska kraftnät som DN tagit del av.

Elpriserna i Mellansverige – elområde 3 – där över 60 procent av Sveriges elkonsumenter finns, väntas få den högsta höjningen, med omkring 17,5 procent enligt testerna.

Syftet med EU-förordningen är att utnyttja kapaciteten i elledningarna mer effektivt för att därigenom öka eltillgången och jämna ut priserna i Europa.

Avsikten påstås vara att förbättra villkor för både elkonsumenter och elproducenter, men vinsten kommer hamna hos elproducenterna.

Svenska kraftnäts driftchef Erik Ek menar att EU-förordningen är ”lånsiktigt bra”, men elforskaren Mats Nilsson är betydligt mer kritisk.

– Det är ren förmögenhetsöverföring som kan tvinga företag i konkurs eller privatpersoner från hus och hem, säger han till DN.

Läs även: Hård kritik när regeringen höjer elskatten igen

Läs även: Finsk kärnkraft sänker svenska elpriser

Läs även: Miljöprövningar kan göra elkrisen värre

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag