SVT anklagas för S-propaganda: ”S vill hellre satsa på välfärd, sjuka och gamla”

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 18 okt 2018 2018-10-18
E-post 410

STOCKHOLM I onsdagens Rapport sändes ett inslag om partiers olika satsningar. SVT valde att använda sig av Socialdemokraternas egen retorik – att sänkta skatter står i motsatsförhållande till satsningar på välfärd, sjuka och gamla. Något som Facebooksidan I allmänhetens tjänst rapporterar om.

Läs även: Oops SVT did it again: Mörkade vem vänsterdebattör var i Opinion Live

SVT får nu hård kritik efter inslaget där en speakerröst sade:

”Att sänka inkomstskatterna tycker både C och L är ett av de viktigaste borgerliga vallöftena. Men S vill hellre satsa på välfärd, sjuka och gamla. Framförallt Liberalerna har krävt sänkt skatt för höginkomsttagare och slopad värnskatt. Något som är alldeles för mycket högerpolitik för Socialdemokraterna.”

K-G Bergström, politisk reporter på Expressen (med bakgrund på SVT och för drygt 40 år sedan moderat lokalpolitiker i Kalix) konstaterar avmätt på Twitter att det ”vore intressant höra SVT:s förklaring.”

En Twitteranvändare skriver att det inte finns någon exakt korrelation mellan att skatten höjs och att välfärden ökar. ”Ekonomi är inte så enkelt att politiker bara kan trycka på en knapp som höjer skatter och ökar välfärden lika mycket.”

 

Det är inte första gången SVT har kritiserats för hur man vinklar nyheter.

Läs mer: Aron Flam: Ohederliga SVT begår karaktärsmord på Hanif Bali

SVT har under året i flera förtroendemätningar visat sig åtnjuta lägre förtroende bland borgerliga och sverigedemokratiska väljare än bland vänsterväljare.

Läs mer: SVT fortsätter tappa förtroende – men högre hos vänsterväljare

Tidigare har SVT också fått kritik för att man låtit vänsterpolitiker och vänsterdebattörer figurera utan att berätta deras politiska hemvist.

Läs mer: Vänsterprofil intervjuades i SVT som ”Mannen på gatan”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag