SVT sågas efter program om upploppen: ”Skyller korankravallerna på polisen”

Bild: Skärmdump SVT
  • Torsdag 23 mar 2023 2023-03-23
E-post 0

På onsdagen släppte SVT-programmet Uppdrag granskning en serie i fyra delar om korankravallerna som ägde rum förra påsken. På sociala medier är många kritiska till programmet där flera menar att de beskyller polisen för upploppen. ”Uppdrag gransknings vinkel att korankravallerna var polisens fel är måhända originell, men inte särskilt smakfull”, skriver Magnus Sandelin, ansvarig utgivare på den islamistgranskande sajten Doku, på Twitter.

I programmet läggs mycket fokus på polisens insats under kravallerna. Bland annat visas en film där en poliskvinna skriker följande till kravallanterna i Norrköping:

– Vi kommer att skjuta era barn, fattar ni inte det?

Uppdrag Granskning rapporterar även om att två av dem som sköts under upploppen i Norrköping var 15-åriga pojkar. Enligt polisen ska de ha träffats av rikoschetter i samband med varningsskott.

I en film som visas i programmet syns en av dem som träffas kasta sten mot polisen iförd en maskering. Han tar sig sedan för armen efter att – vad det verkar – ha träffats av ett skott. En stor del av det sista avsnittet ägnas åt de två skottskadade ungdomarna och att man inte får några svar från polisen om när de sköts och av vilka.

Dessutom rapporterar man om att flera poliser som inte ingick i kommenderingen anslöt till polisstyrkan för att hjälpa till vid upploppen.

– Jag menar att det inte ska förstoras upp. De medarbetare som, på eget bevåg, åkte till insatsområdena var utrustade för arbete i yttre tjänst. Det rörde sig både om poliser som var lediga som sådana som tjänstgjorde i ordinarie linjeverksamhet, säger Östergötlands kommenderingschef Mikael Backman till SVT.

Uppdrag granskning intervjuar också den ryske medborgaren Bulat Gusenov, 36, som dömdes för grovt sabotage mot blåjusverksamhet efter upploppen i Örebro på långfredagen. Han tycker att polisen är delvis att beskylla för kravallerna.

– Polisen var också där. De har också deltagit i situationen. Jag tycker det var 50 procent från deras, 50 procent från vår, säger han i programmet.

Läs även: Stenkastande ”fredsmäklare” skyller korankravaller på polis: ”De har också deltagit i situationen”

På Twitter är det många som kommenterar reportageserien, varav vissa är mycket kritiska mot Uppdrag Granskning och SVT.

”Mammor med spädbarn”

Hundratals poliser skadades i korankravallerna som ägde rum under påsken 2022.

En polis som befann sig i stadsdelen Navestad i Norrköping där omfattande upplopp utspelade sig på påskdagen berättar i ett rättegångsförhör som publicerats av Uppdrag granskning att det var människor i alla åldrar som kastade sten mot polisen.

– I Navestad stod det mammor med spädbarn på armen och kastade sten på oss, säger polismannen och fortsätter:

– Pensionärer! Det stod fan människor och kastade sten på oss från dagisåldern till döden.

Nyhetsfotografen Niklas Luks, som befann sig vid kravallerna i Navestad, tog flera foton av bland annat en tidigare vandaliserad polisbuss som nödtorftigt hade lagats med en lastpall.

– Det såg ut som att de fick använda allt de hade, sade Luks dagen efter upploppen till Nyheter Idag.

Läs mer: Nyhetsfotograf: ”De fick använda allt de hade”

Läs mer: Upplopp i Linköping och Norrköping – tre personer skjutna

Läs även: Högsta domstolen toksänker straffen för korankravallanter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag