SVT toksågas för eskimå-inslag: ”Öppen vänsteraktivism”

Lars-Olov Svensson på Kajakklubben Eskimå fick försvara klubbens namn. Foto: Nyheter Idag / SVT
  • Torsdag 13 aug 2020 2020-08-13
E-post

KARLSKRONA Visste du att ”eskimå” är ett nedsättande ord? Så är det nämligen om man ska tro SVT och SR. Kajakklubben Eskimå fick därför påhälsning av SVT och ställdes till svars för varför klubben inte ändrar det namn man haft sedan grundandet 1942 – ett inslag som nu toksågas på Twitter. ”Sanningsministeriet in action”, skriver slöseriombudsmannen Josefin Utas.

”Allt färre vill förknippa sig med ordet ’eskimå’ som i allt högre grad anses vara ett nedsättande ord”, skriver SVT i sin artikel med tillhörande tv-inslag. Som exempel tar man att ett kanadensiskt lag nyligen tog bort ordet ”Eskimos” från sitt namn.

Enligt en annan artikel från SVT tycker vissa att ordet är problematiskt för att det inte var eskimåerna själva som valde det. Samtidigt konstaterar reportern att det råder delade meningar om ordet och att det finns vissa som identifierar sig med det.

Det är alltså långt ifrån alla som håller med om att ordet är problematiskt. I ett blogginlägg från 2014 förklarar en svensk eskimå varför både eskimå och inuit fungerar. Själv kallar hon sig, med glimten i ögat, svenskimå.

Det är inte första gången som svensk public service försöker stämpla ordet ”eskimå” som nedsättande. Sveriges Radio slog nyligen fast att orden ”indian” och ”eskimå” är rasistiska och inte tillåtna i kommentarerna på dess Facebooksida.

Läs mer: Sveriges Radio: ”Rasistiska ord som ’indian’ och ’eskimå’ är INTE okej!”

I det aktuella inslaget har SVT tagit kontakt med Kajakklubben Eskimå i Karlskrona, som grundades 1942, för att fråga om klubben har några planer på att ändra sitt namn. Svaret blir ett otvetydigt nej.

– Vi finner ingen som helst anledning till att byta namn efter 80 år, på någonting som är så inarbetat och som för oss är en positiv sak som hör ihop med kajak och ett hedersuttryck för kajakens ursprung, säger klubbens kassör Lars-Olov Svensson.

– Jag upplever det som att man skapar ett problem utan att problemet finns. Vi kommer inte under några omständigheter att byta namn på klubben.

Läs även: Polisen stoppar koranbränning i Rosengård

På sin hemsida förklarar ordföranden Anders Velin att de som valde namnet ville ”vörda de som startade paddling i kajak och paddlade året runt”.

”Så för oss i Kajakklubben Eskimå är detta och kommer vara vårt namn och vi är stolta för detta namn och känner stor vördnad för vilka som började paddla kajak”, skriver Anders Velin.

På Twitter har flera personer reagerat starkt över SVT:s artikel och inslag. Många menar att kanalen gör sin politiska slagsida tydlig, däribland Twitterprofilen Pontus Persson.

 

En annan användare postar ett Star Wars-meme som kommentar.

 

Mikael Grev har fått nog av skattefinansierade ”woke”-journalister.

 

Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) menar att SVT ägnar sig åt ”öppen vänsteraktivism”.

 

Debattören Mattias Lindberg spekulerar om en ny generation har börjat ta plats i SVT.

 

Slöseriombudsmannen Josefin Utas har hittat en ny benämning för SVT – sanningsministeriet.

Läs även: Undersökning: 70 procent av svenska journalister har vänstersympatier

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag