Thunbergs klimatrörelse tar ställning mot Israel: ”Apartheidstat”

Greta Thunberg talar på Fridays for futures demonstration i Berlin, juli 2019. Bild: Leonhard Lenz/ Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain
  • Tisdag 25 maj 2021 2021-05-25
E-post 702

Fridays for future är en rörelse som ägnar sig åt klimataktivism och som växt fram i kölvattnet av Greta Thunbergs klimatstrejk. På senaste tiden har rörelsen även ägnat sig åt geopolitiska frågor. I en serie tweets från konton kopplade till organisationen vänder man sig emot Israel som man bland annat kallar för en ”apartheidstat”, samtidigt som man kallar palestinska dödsoffer för ”martyrer”.

De senaste veckorna har stridigheter pågått mellan Israel och Hamas. Konflikten har blossat upp efter en infekterad boendedispyt i östra Jerusalem och efter att terrorgruppen Hamas började skicka raketer mot bland annat Tel Aviv.

Läs även: Eskalerande konflikt mellan Israel och Hamas – bombregn över Tel Aviv

Nu väljer Greta Thunbergs klimatrörelse Fridays for future att ta ställning i konflikten. I en serie Twitterinlägg riktar organisationen via sitt officiella konto samt olika lokalavdelningar av rörelsen – som vanligtvis organiserar och uppmuntrar till klimataktivism – kraftig kritik mot Israel. Något som Världen idag tidigare har rapporterat om.

Bland annat skriver man att man står med det palestinska folket mot ”bosättarkolonisering”.

 

Läs även: Bildt om israelisk polisoperation: ”Som att skicka in nazister i Vatikanen”

I en annan tweet kallar organisationen de palestinier som har dött i konflikten för ”martyrer”. Något som även terrororganisationen Hamas brukar göra.

 

Läs även: Zara Larssons attack på Israel: ”Upprätthåller apartheid och DÖDAR civila”

Organisationen väljer också att retweeta ett uttalande från lokalavdelningen i Québec i Kanada, där Israel kallas för en ”officiell apartheidstat”.

 

Inläggen om Israel-Palestina-konflikten ogillas däremot av rörelsens tyska lokalavdelning som hävdar att utspelen är antisemitiska.

”En artikel om Mellanöstern-konflikten publicerades idag på internationella FFF-kanaler som sprider antisemitiskt innehåll. Antisemitism är inte på något sätt kompatibel med vår självbild. Som anges i inlägget distanserar vi oss tydligt från allt innehåll”, står det i tweeten från det tyska kontot (Googles översättning).

 

Den tyska lokalavdelningen får emellertid kritik från andra FFF-kapitel som hävdar att de har fel. Det skotska kapitlet går så långt som att ”fördöma” tyskarna. Detta i en tweet som moderorganisationen  har retweetat.

 

Det nederländska avdelningen hakar också på Israel-kritiken.

 

Läs även: Våg av antisemitiskt hat: ”Våldta deras döttrar”

Fridays for futures hemsida står det att rörelsen verkar för klimatstrejk och att protestera mot ”bristen på handlingar mot klimatkrisen”.

Vad kritiken mot Israel har med klimataktivism att göra framgår inte helt tydligt. Däremot förklarar ett annat konto kopplat till rörelsen att ”klimaträttvisa” också betyder att man ska stå upp för alla i världen som man anser vara förtryckta.

 

Fridays for future möter kritik för sitt ställningstagande. Bland annat av komikern Aron Flam.

 

Andra drar kopplingar mellan FFF:s retorik och nazistisk ideologi. Mer specifikt till idén om ”blod och jord”.

 

Greta Thunberg gör dock inte samma ställningstagande som stora delar av den rörelse hon startade. Hon har tidigare meddelat att hon inte ställer sig på någon sida i konflikten.

Läs även: Greta Thunberg tar över Dagens Nyheter för en dag

Läs även: Radikal klimatrörelse med kopplingar till Greta Thunberg limmade fast sig på flygplan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag