Tidigare IT-anställda vid Riksgälden döms för mutbrott – fick en PlayStation-konsol

Genrebild. Foto: Stocksnap (CC0 1.0)
  • Onsdag 30 jun 2021 2021-06-30
E-post 0

Sex tidigare anställda vid Riksgälden döms för att ha tagit emot mutor i form av PlayStation-konsoler och presentkort, rapporterar Dagens Juridik.

Samtliga dömda har jobbat med IT vid Riksgälden, som är den myndighet som agerar statens internbank och förvaltar statens skulder. Mutorna har erbjudits som förmåner vid bokning av kurser för vidareutbildning som finansierats av myndigheten, rapporterar Dagens Juridik.

De anställda har själva elektroniskt kunnat välja mellan olika arrangörer. De som valt arrangören Labcenter har i samband med bokningen kunnat välja mellan olika ”labbtillbehör” som efter kursen skickats till en angiven adress.

LÄS ÄVEN: Kommuntjänstemän i Luleå tog emot mutor för nästan en halv miljon

Bland de ”labbtillbehören” som de dömda valt finns en PlayStation-spelkonsol med tillhörande Star Wars-spel samt presentkort för tusentals kronor på NetOnNet.

Enligt de anställda hade de inte uppfattat ”labbtillbehören” som mutor, utan som en del av utbildningen. Samtliga dömda har invänt att förmånerna inte påverkat valet av kursarrangör.

– Det pratades på arbetsplatsen om att det ingick labbtillbehör när man valde kurser hos Riksgälden och det var inget hemligt. Han har inte haft en tanke på att detta skulle tänkas utgöra en otillbörlig förmån, säger en medarbetare inför rätten enligt Dagens Juridik.

Han uppger att det inte sedan tidigare funnits riktlinjer vid Riksgälden om att ta emot förmåner.

LÄS ÄVEN: Huddinge kommun polisanmäls för korruption i mångmiljonklassen

Trots de dömdas invändningar bedömer tingsrätten att ”labbtillbehören” inte kan anses vara nödvändig arbetsutrustning, inte heller för den valda utbildningen. Fyra personer döms nu till 40 dagsböter och två till 60 dagsböter. Samtliga ska dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Anställda vid andra myndigheter har tidigare anklagats för att ta emot mutor av just Labcenter. Bland dessa finns Transportstyrelsen, Trafikverket och Sjöfartsverket, vilket Nyheter Idag tidigare rapporterat om.

LÄS ÄVEN: Åtal mot polis – förhandlade om tågrabatt i utbyte mot ”polisiär hjälp”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag